Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Marokko reageert geërgerd op Amerikaans mensenrechtenvoorstel
yellowcake.jpg

Op dinsdag liet Marokko weten dat de Verenigde Staten niet langer welkom zijn voor de jaarlijkse gezamenlijke militaire oefeningen op Marokkaanse grondgebied. Een dag eerder had de Obama administratie laten weten een voorstander te zijn van VN waarneming van de mensenrechten in de Westelijke Sahara.
Printer version    
Gisteren zou normaal gezien de African Lion oefening voor het 13de jaar op rij van start gaan: 1.400 Amerikaanse en 900 Marokkaanse soldaten zouden daaraan deelnemen, evenals buitenlandse observatoren uit onder meer Frankrijk en Duitsland.

Maar de troepen en het materiaal worden momenteel terug gehaald naar de Verenigde Staten.

Moustafa El-Khalfi, Minister van Communicatie en woordvoerder van de Marokkaanse regering, riep op dinsdag journalisten samen om duidelijk te maken hoe boos de Marokkaanse overheid is over het initiatief van de Verenigde Staten om de VN missie in de Westelijke Sahara een mandaat te geven om toezicht te houden op de mensenrechtensituatie in het hele conflictgebied; het door Marokko bezette deel van de Westelijke Sahara, het door Polisario gecontroleerde deel en de Saharawi vluchtelingenkampen in Algerije.

“Het is een aanval op de soevereiniteit van Marokko en zal negatieve gevolgen hebben voor de stabiliteit van de hele regio”, reageerde El-Khalfi.

Marokko viel in 1975 de Westelijke Sahara binnen. Een bloedige oorlog volgde, tot de VN in 1991 een staakt-het-vuren kon bereiken tussen Marokko en het Frente Polisario, de internationaal erkende vertegenwoordiging van het Saharaanse volk. Beide partijen gingen akkoord met de organisatie van een referendum om de bevolking van de Westelijke Sahara de kans te geven zelf het toekomstige statuut van hun land te bepalen. Een VN missie, MINURSO, werd opgericht om dat referendum in goede banen te leiden.

Meer dan twee decennia later bezet Marokko drie vierde van het grondstofrijke gebied. Saharawi die zich uitspreken voor onafhankelijkheid worden opgepakt, gefolterd, verdwijnen of worden voor jaren achter tralies gezet. Internationale mensenrechtenorganisaties berichten regelmatig over de schrijnende situatie van de Saharawi die onder de Marokkaanse bezetting leven.

Tot op vandaag mag de aanwezige VN missie niet ingrijpen of daarover rapporteren. Dat willen de Verenigde Staten nu aanpakken.

El-Khalfi noemt het initiatief “niet gerechtvaardigd” aangezien Marokko, volgens hem, inspanningen levert om de mensenrechten in “het hele land” te verbeteren.

VN Secretaris Generaal Ban Ki Moon denkt daar anders over. Een week geleden stelde hij zijn jaarlijks rapport over de Westelijke Sahara voor, waarin hij stelt “dat de voortdurende meldingen van mensenrechtenschendingen duiden op de nood aan onafhankelijke observatie”.



    

Top

News archive:
24.05 - 2013Marokko verbiedt de VN toegang tot bezette haven van Dakhla
22.05 - 2013Nederland tekent twee militaire samenwerkingsakkoorden met Marokko
07.05 - 2013Marokkaanse man roept op tot vermoorden van Saharawi
06.05 - 2013Protest gaat door
03.05 - 2013Timmermans belooft meer aandacht voor Westelijke Sahara
03.05 - 2013Marokkaanse politie in actie
30.04 - 2013Demonstraties gaan door
29.04 - 2013Golf van protest in Westelijke Sahara na VN falen
29.04 - 2013Geen VN toezicht op mensenrechten in de Westelijke Sahara
22.04 - 2013Frankrijk en Spanje trekken mensenrechtenmandaat in twijfel
18.04 - 2013Marokko reageert geërgerd op Amerikaans mensenrechtenvoorstel
16.04 - 2013Marokko gekant tegen VN toezicht op mensenrechten in Westelijke Sahara
11.04 - 2013Saharawi activist gefolterd in de gevangenis
09.04 - 2013VN Secretaris Generaal roept op tot snelle oplossing
03.04 - 2013Landmijnen in de Westelijke Sahara






NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.