Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     
Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke SaharaRegistreer voor onze nieuwsbrief:Drie jaar cel voor een Sahrawi journalist
Mustafa Abd Daiem, Sahrawi journalist en schrijver, werd gisteren door de rechtbank van Gulemim tot 3 jaar cel en een boete van 5000 Dirham veroordeeld omwille van zijn politieke mening.
Printer version    
Adb Daiem staat bekend om zijn mensenrechtenactivisme en zijn kritiek op de behandeling van Sahrawi burgers in de bezette gebieden van de Westelijke Sahara en in Marokko zelf.

Op maandag 27 oktober werd hij gearresteerd in de Zuid Marokkaanse stad Assa, nadat hij een betoging van Sahrawi activisten had bijgewoond. Zijn zus werd dezelfde dag gearresteerd, zij het 1400 km verder zuidwaarts, in haar thuisstad Dakhla, Westelijke Sahara. Over de aanklacht tegen Abd Daiem's zus, noch haar situatie, kon Solidariteitsgroep Westelijke Sahara geen informatie bekomen.

Volgens de observatoren die aanwezig waren bij het proces van Abd Daiem, werden zelfs de meest fundamentele rechtsregels niet gerespecteerd. Zo werd de beschuldigde haast genegeerd door de rechter, die wel vrij snel een zeer zware celstraf uitsprak.
    

Top
NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.