Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     
Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke SaharaRegistreer voor onze nieuwsbrief:Marokko lanceert website over Advanced Status
advanced_status_website_510.jpg

En hij stelt de bezette Westelijke Sahara als een deel van Marokko voor.
Printer version    
Een nieuwe Marokkaanse website met als thema de Advanced Status, die de EU overweegt toe te kennen aan Marokko, staat sinds enkele dagen online.

De website, www.statut-avance.com, werd op 22 oktober 2008 geregistreerd, en werd op 4 november aangekondigd door de nieuwsservice van het Marokkaanse ministerie voor informatie, MAP (Maghreb Arabe Press).

Het is niet duidelijk wie er precies achter de website zit, maar volgens MAP zou het de Marokkaanse overheid zelf zijn:

"Morocco has launched, on Tuesday, a website dedicated to the advanced status granted by the EU to Morocco in view of promoting this agreement as well as the reforms undertaken by the Kingdom", meldt MAP.

Een zeer vreemde zinsconstructie, gezien de EU de Advanced Status nog niet heeft toegekend, maar enkel haar intentie daartoe heeft geuit.

Volgens MAP is de site bedoeld om informatie te verschaffen over de Status en om allen die Marokko's activiteiten steunen te eren.

De website vermeldt plaatsen in de Westelijke Sahara als deel van Marokko, zoals de steden El Aaiķn en Dakhla, die geciteerd worden als belangrijke havens voor de Marokkaanse visverwerking.

Zelfs het logo van de website bevat een kaart van Marokko, incluis de gebieden die bezet worden door Marokko of gecontroleerd door Polisario.

Geen enkel land ter wereld erkent de Marokkaanse aanwezigheid in de Westelijke Sahara als legitiem.

ControversiŽle zusterpagina's

De nieuwe website, die volgens MAP gelanceerd is door "Marokko", is gelinkt met een aantal obscure propaganda-websites die in de voorbije twee jaar begonnen op te duiken. De site staat geregistreerd bij het Amerikaanse bedrijf www.DomainsByProxy.com, dezelfde registrant die gebruikt wordt door een heel aantal controversiŽle Marokkaanse websites die de andere partij in het Saharaanse conflict, de bevrijdingsbeweging Polisario, in diskrediet willen brengen.

De Amerikaanse blogger Will Sommer heeft op zijn blog One Hump or Two uit de doeken gedaan hoe de Marokkaanse sites allemaal gelinkt zijn via dezelfde servers.

Dit is het geval voor anti-Polisario websites zoals www.polisario-confidentiel.com, www.polisario-verdad.org, www.camps-sequestres.org, www.lavage-de-cerveau.com en www.rabouni.com. Ze lijken allemaal dezelfde grafisch ontwerper te hebben en staan op dezelfde server geregistreerd. Ze produceren en reproduceren ook allemaal dezelfde nieuwsberichten, samen met MAP. Ook de gesloten propaganda-website www.speakforsaharawis.org, die beweerde een stem te geven aan Sahrawi's die door Polisario gefolterd werden, had dezelfde registrant. De meeste nieuwsberichten op deze websites zijn uitvindingen, die gebeurtenissen, organisaties, ... vermelden die niet eens bestaan, en mensen fout citeren.

Een interessante ontwikkeling is dat MAP nu toegeeft dat de www.statut-avance.com, dat dezelfde registrant heeft als de vermelde propaganda-sites, eigenlijk gemaakt is door wat enkel geÔnterpreteerd kan worden als zijnde de Marokkaanse overheid.

De nieuwe website over de Advanced Status vermeldt niet welke plannen Marokko heeft om zich terug te trekken uit het gebied dat het illegaal bezet. Marokko blijft in de Westelijke Sahara, in weerwil van meer dan 100 VN Resoluties die de implementatie van het Sahrawi recht op zelfbeschikking stipuleren.

Op 6 november 1975, 33 jaar geleden, viel Marokko de Westelijke Sahara binnen, daarbij de uitspraak van het Internationaal Hof voor Justitie, die stelde dat Marokko geen legitieme claim had over het gebied, volledig negerend.

Western Sahara Resource Watch lanceerde het voorbije weekend een petitie die de EU vraagt de Advanced Status enkel toe te kennen aan het internationaal erkende territorium van Marokko, en dus de bezette Westelijke Sahara expliciet uit te sluiten. Na 4 dagen hebben reeds 54 organisaties de petitie getekend. De petitie zal samen met een lijst van ondertekenaars op 4 december aan de Europese Commissie worden overgemaakt.

    

Top
NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.