Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     
Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke SaharaRegistreer voor onze nieuwsbrief:Twee Sahrawi studenten komen om bij protestactie
Opkomen voor je rechten is niet evident in Marokko. Twee Sahrawi studenten, Baba Abdelaziz Khaya (22) en Lheussain Abdsadek Lakteif (20), betaalden het met hun leven.
Printer version    
Een studentenprotest tegen een busmaatschappij in Agadir eist een zware tol: twee doden, vier gewonden en een resem arrestaties.

De studenten hadden een sit-in georganiseerd nadat de busmaatschappij de gedane belofte om voldoende zitplaatsen voor studenten te voorzien ter gelegenheid van het offerfeest, niet nakwam. De Sahrawi-studenten wensten terug te keren naar hun families om het feest met hen door te brengen.

Volgens getuigen gaf de politie, die ondertussen het busstation omsingeld had, de orders aan een buschauffeur om gewoon op de studenten in te rijden. Hierbij kwamen twee studenten om het leven, 4 anderen raakten ernstig gewond.

In het daarop ontstane tumult werden 11 studenten opgepakt.

Het tribunaal van Agadir stelde vandaag dat het ging om "een ongeluk te wijten aan een mechanisch defect".

    

Top
NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.