Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Franse mensenrechtenactivisten uit Marokko gezet
ennama_510.jpg

Een groep Franse mensenrechtenactivisten wordt op dit moment uit Marokko gezet. Onder hen bevindt zich Claude Mangin (links op foto), die naar het land reisde om het proces tegen haar echtgenoot, Enaama Asfari (rechts op foto), bij te wonen.

Printer version    
Mevrouw Mangin en haar gezelschap werden gisteren aangehouden door politie in burger in de zuid Marokkaanse stad Tan Tan. Na 13 uur hechtenis en ondervragingen werden ze om 1 uur deze ochtend vrijgelaten, om vervolgens naar de luchthaven van Agadir gevoerd te worden.

Mangin reisde naar Marokko om het proces tegen haar echtgenoot, Mr. Enaama Asfari, bij te wonen. Het koppel zijn de stichters van de in Frankrijk gevestigde Sahrawi mensenrechtenorganisatie CORELSO.

Enaama Asfari werd eerder deze maand in Marrakech gearresteerd. Volgens zijn advocaten en zijn vrouw zijn de beschuldigingen tegen hem leugens.

“Naama drinkt niet, en heeft nog nooit in zijn leven iemand geslagen”, zei zijn vrouw, Claude Mangin, vorige week aan de telefoon vanuit de rechtbank in Marrakech.

Zonder enig bewijs wordt Asfari ervan beschuldigd een Marokkaanse vrouw geslagen te hebben, gedreigd te hebben met een mes, en rijden onder invloed.

Claude en een groep Franse mensenrechtenactivisten en advokaten reisden vorige week naar Marrakech. In deze groep zaten ook Frédérique Lellouche van de NGO L’Association contre la torture et pour l’abolition de la Peine de mort, vakbondsactivist Pierre Alain Rousse en Westelijke Sahara activiste Mireille Brun.

Om 16 uur landt de groep op Charles de Gaulle in Parijs (vlucht AT 762 vanuit Agadir). Een persconferentie is voorzien bij aankomst.



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.