Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     
Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke SaharaRegistreer voor onze nieuwsbrief:Kiwiís nu ook betrokken in het plunderen van visreserves
Nieuw Zeeland, een grote bondgenoot van Marokko door het kopen van fosfaten afkomstig uit de bezette Westelijke Sahara, blijkt nu ook betrokken te zijn in de distributie van vis gevangen in de territoriale wateren van het gebied.
Printer version    
Een vertegenwoordiger van het Nieuw Zeelandse bedrijf Sealord bevestigde aan Western Sahara Resource Watch (WSRW) dat ze vis importeren van Marokkaanse bedrijven gevestigd in de bezette gebieden. Een Spaanse medewerker van WSRW sprak met de vertegenwoordiger van Sealord Spanje, een dochteronderneming van het Nieuw Zeelandse bedrijf.

Sealord voert deze vishandel uit in het kader van een partnerschap, genaamd "EuropacŪfico Alimentos del Mar" (http://www.europacifico.net/english/pescado-congelado.htm). Dit partnerschap bestaat uit Sealord, alsook uit het Chileense bedrijf Friosur en het Japanse Nippon Suisan. Samen verdelen zij de bevroren visproducten uit de Westelijke Sahara op de Spaanse en Portugese markten.

EuropacŪfico heeft een exclusief akkoord voor de distributie van de vis van de Marokkaanse groep Omnium Marocain de PÍche (OMP), die gevestigd is in de Westelijke Sahara. Het akkoord houdt de verdeling van 30.000 ton vis uit de bezette gebieden in, hoofdzakelijk octopussoorten. (http://www.europacifico.net/Nota%20de%20prensa%20EUROPACIFICO%20-%20OMP.pdf)

Lees ook:
Maori Partij roept op tot ethisch investeren in visserij    

Top
NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.