Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Maori Partij roept op tot ethisch investeren in visserij
maori_party_610.jpg

In navolging van de onthullingen in de Nieuw Zeelandse media dat het visbedrijf Sealord betrokken is in het aankopen van vis afkomstig uit de bezette Westelijke Sahara, heeft de Maori partij van zich laten horen. Sealord is namelijk voor de helft in handen van de Maori.
Printer version    
De woordvoerder van het departement Buitenlandse Zaken en Handel van de Maori Partij, Hono Harawira, zegt dat een kritische houding ten aanzien van Sealords investeringen in noordwest Afrika een goede zaak is.

“Wij steunen het recht van het Sahrawi volk op zelfbeschikking in de Westelijke Sahara en onderschrijven de oproep van de VN om een halt toe te roepen aan de illegale Marokkaanse bezetting”, zegt Mr. Harawira.

“Het Internationaal Gerechtshof stelde in 1975 dat de Verenigde Naties het zelfbeschikkingsrecht van de Sahrawi moest nastreven, en toch moeten de Sahrawi al meer dan 30 jaar een zeer harde economische en sociale isolatie ondergaan”, vervolgt hij.

“Net zoals Nieuw Zeeland zijn verantwoordelijkheden is nagekomen in de Myanmar crisis, zo is het ook aangewezen dat we het zelfbeschikkingsrecht van de Sahrawi respecteren en steunen”.

“De Maori Partij steunt ook de principes van eerlijke handel en ethisch investeren. Gegeven het duidelijke risico dat Sealord betrokken is in het aanbieden van vis die op illegale en niet-duurzame wijze is gevangen in de wateren van de Westelijke Sahara, willen wij de Maori aandeelhouders aanmoedigen deze kwestie aan te kaarten met de directie van Sealord, en hen aanmoedigen hun investeringen in het licht daarvan te evalueren”, zegt Mr. Harawira.

Voor meer informatie: Andrew Robb, Maori Partij Media Adviseur, 029-482 8494

Lees ook:
Kiwi's nu ook betrokken in het plunderen van visreserves



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.