Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Marokkaanse politie treedt brutaal op tegen Sahrawi studenten
marrakechgoeie_509.jpg

Op 15 mei werden verschillende Sahrawi studenten opgepakt en gefolterd door de Marokkaanse politie. Enkele dagen tevoren hadden ze deelgenomen aan een betoging om de 35ste verjaardag van Frente Polisario te herdenken.
Printer version    
Sahrawi mensenrechtenactivisten en -studenten lanceren een oproep aan internationale organisaties en media opdat een onderzoek zou worden gestart naar hun dagelijkse leefomstandigheden. Volgens de studenten van voornoemde universiteit worden ze op regelmatige basis opgepakt door de Marokkaanse politie en voert deze laatste razias uit op hun huizen. De reden is hun betrokkenheid in het organiseren van en participeren in betogingen en vreedzame sit-ins voor het zelfbeschikkingsrecht van de Sahrawi.

Bij het politieoptreden van 15 mei vielen 8 gewonden, waaronder 3 zwaargewonden die op dit moment gehospitaliseerd zijn. Het zwaarst toegetakeld is Alkadimi uld Elwali, die volgens ooggetuigen van de 4de verdieping werd gegooid na het ondergaan van foltering. Alkadimi liep naast een schedelbreuk ook een gebroken nek, ruggenwervel en ledematen op. Zijn toestand is kritiek.

Onder de studenten die opgepakt en gefolterd zijn bevind zich ook Rabab Amidane. Zij is inmiddels vrijgelaten maar heeft bloeduitstortingen en gekneuzde ruggenwervels. Rabab was vorig jaar in november nog in ons land, om de mensenrechtensituatie van de Sahrawi in Marokko en de door Marokko bezette Westelijke Sahara toe te lichten.



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.