Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     
Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke SaharaRegistreer voor onze nieuwsbrief:VN gezanten en Marokko - de kroniek van een deurmat
un_doormat_510.jpg

Francesco Batagli, voormalig VN gezant voor Westelijke Sahara, noemt de VN activiteit in de Westelijke Sahara beschamend. Ondertussen blijft Rabat de nominatie van de nieuwe gezant op de lange baan schuiven.
Printer version    
Francesco Batagli's mandaat als VN gezant liep van 2005 tot 2006. Hij trok echter de VN-deur achter zich dicht, naar eigen zeggen wegens "beschaamdheid". "In de Westelijke Sahara werd de Marokkaanse vlag hoger gehesen dan de VN-vlag", liet hij door Inner City Press optekenen.

Batagli is ook verbolgen over het EU-Marokkaanse visserij akkoord, dat EU lidstaten toestemming verleent om in Saharaanse wateren te vissen. Volgens Batagli gebruikt Spanje dit akkoord om de maritieme wateren van de Westelijke Sahara te exploiteren, terwijl andere staten zoals Zweden de rechtsgeldigheid van het akkoord met recht en rede betwisten.

Dat de VN aan Marokko een harde klant heeft, wordt nog maar eens bewezen door Rabat's houding ten aanzien van de aanstelling van een nieuwe gezant voor de Westelijke Sahara. Het Polisario heeft de kandidatuur van de Amerikaan Christopher Ross inmiddels aanvaard, maar de Marokkaanse overheid weigert vooralsnog elk commentaar.

Om de Marokkaanse regering van Ross' nominatie te overtuigen, werd Onder-Secretaris Generaal voor Politieke Zaken Lynn Pascoe naar Rabat gestuurd. Pascoe is ondertussen terug op zijn bureau in New York, maar in Rabat blijft het stil.    

Top
NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.