Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Lijstjestijd!
Zowel Freedom House als Economic Intelligence Unit hebben een jaarlijks overzichtsrapport uit. Op gebied van persvrijheid en democratie, ziet het er niet al te best uit in Noord Afrika.
Printer version    
Freedom House heeft zijn jaarlijkse Freedom of the Press rapport uit. Elk jaar biedt dat rapport een overzicht van de status van persvrijheid wereldwijd. De lijst loopt van “vrij” tot “niet vrij”. Nummer 1 dit jaar is Ijsland, hekkensluiter Noord-Korea.

De Maghrebijnse landen zijn in de lagere helft van de lijst terug te vinden;

124. Mauritanië – gedeeltelijk vrij
136. Algerije – niet vrij
140. Marokko – niet vrij
176. Tunesië – niet vrij

Voor het eerst verslaat Algerije Marokko in deze ranking, al is het verschil niet noemenswaardig. Eerder dan aan een plotse vooruitgang in Algerije, is deze plaatswissel te wijten aan de steeds verder doorgedreven persmisdrijven in Marokko.  Opmerkelijk is dat Mauritanië, ondanks de staatsgreep en daaruit resulterende harde aanpak van de media, terug naar een “gedeeltelijk vrije” status is geëvolueerd.

De jaarlijkse democratische index van Economist Intelligence Unit, loopt dan weer van volwaardige democratieën naar autoritaire regimes - van nummer 1, Zweden tot nummer 167, weerom Noord Korea.

Opnieuw situeert de Maghreb zich onderaan de lijst;

118. Mauritanië – autoritair regime
120. Marokko – autoritair regime
133. Algerije – autoritair regime
141. Tunesië – autoritair regime

In deze lijst werd rekening gehouden met het verkiezingsproces en pluralisme, het functioneren van de regering, politieke participatie, politieke cultuur en burgervrijheden.



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.