Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Sahrawi politiek gevangene in levensgevaar
Na 44 dagen hongerstaking en onmenselijke behandeling in de gevangenis van Aït Meloul, verkeert politiek gevangene Yahya Mohamed El Hafed in levensgevaar. Amnesty eist een onderzoek van de foltering-aantijgingen die de zaak omringen.
UPDATE 28 mei: El Hafed in coma en aan ziekenbed vastgeketend
Printer version    
In navolging van de manifestaties tegen de Marokkaanse aanwezigheid in de Westelijke Sahara, februari 2008 te Tan-Tan, werd Yahya Mohamed El Hafed, samen met acht anderen, gearresteerd en allicht gefolterd omwille van zijn politieke mening en zijn activisme voor de mensenrechten in de bezette gebieden van de Westelijke Sahara.

Op 29 februari 2008 werd hij opgepakt in zijn winkel in Tan-Tan. In het politiekantoor zou hij zwaar gefolterd zijn met het oog op het ontlokken van een "bekentenis".

De 43-jarige El Hafed is al geruime tijd lid van de Sahrawi mensenrechtengroep CODESA, kostwinner van een gezin met 3 kinderen en nu politiek gevangene.

Yahya Mohamed El Hafed heeft meermaals verklaard niet aan de manifestaties te hebben deelgenomen, iets wat door meerdere getuigen bevestigd werd. Maar deze getuigenissen werden niet gehoord tijdens zijn proces.

De rechtbank van Agadir veroordeelde El Hafed tot 15 jaar cel. Het proces voldeed niet aan de basisvereisten van een eerlijk proces, wat niet ongewoon is bij rechtzaken tegen Sahrawi militanten. Amnesty International is alvast overuigd dat de man enkel en alleen om zijn politieke opinie veroordeeld is.

Omwille van de vernederende behandeling in de gevangenis, begon Yahya Mohamed El Hafed samen met twee andere Sahrawi gevangenen, Hasana Jalad en Mahmoud El Barkaui, op 4 april een hongerstaking. Ze eisten dat hun fundamentele rechten als politiek gevangenen gerespecteerd zouden worden. Daarnaast eisen ze het recht om bezoek van hun families te ontvangen, toegang te krijgen tot de media, etc.

De reactie van de gevangenisadministratie van Inzegan was beneden alle peil. Geslagen en geboeid werden El Hafed en zijn kompaan Bouba Najem enkele dagen na de start van hun actie naar isoleercellen in de gevangenis van Aït Meloul overgebracht.

De zwaar verzwakte Yahya Mohamed El Hafed verkeert momenteel in levensgevaar na 44 dagen hongerstaking. Op 15 mei werd hij overgebracht naar het Hassan II ziekenhuis in Agadir. Volgens Sahrawi mensenrechtenorganisaties is El Hafed echter al terug in de Aït Meloul gevangenis, waar hij zijn hongerstaking verder zet.


Lees ook:
Amnesty International - Il faut enquêter sur les allégations de torture d'un défenseur sahraoui des droits humains



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.