Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     
Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke SaharaRegistreer voor onze nieuwsbrief:Ali Salem Tamek
tamek_2_510.jpg

Ali Salem Tamek, Sahrawi mensenrechtenverdediger, wordt door Marokko beschouwd als staatsvijand N°1. Is hij dat ook? Leest u vooral verder.
Printer version    
Ali Salem Tamek werd in 1973 geboren te Assa, in het zuiden van Marokko. Omwille van zijn politieke mening, heeft Tamek al meerdere periodes in Marokkaanse gevangenissen doorgebracht (1993-1994, 1996-1997, 1998-2002, 2003-2004, 2005-2006). De man heeft 22 hongerstakingen op zijn conto, waarvan de langste 52 dagen duurde.

In oktober 2009 werd Tamek samen met 6 andere Sahrawi activisten opgepakt in de luchthaven van Casablanca, bij hun terugkeer van een bezoek aan de vluchtelingenkampen in zuidwest Algerije. Alle zeven werden aangeklaagd voor “verraad” en door de Marokkaanse pers verketterd als “landverraders die samenheulen met de vijand” (Algerije).

Ook Tamek’s familie is het mikpunt van repressie. Tamek’s vrouw werd in 2003 het slachtoffer van een groepsverkrachting door Marokkaanse agenten. Vrijwel onmiddellijk daarna week ze uit naar Spanje waar zij en hun dochtertje momenteel als politiek vluchtelingen verblijven. Haar getuigenis werd door Marokkaans journalist Ali Lmrabet opgetekend in de Spaanse krant El Mundo.

Lees hier CODESA's fact-sheet over Ali Salem Tamek;
Nederlands
Frans
Engels
Arabisch
Spaans
Italiaans
Portugees
    

Top
NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.