Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     
Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke SaharaRegistreer voor onze nieuwsbrief:Salka Dahane krijgt twee maanden cel voor bezoek aan broer
salka_dahan_ojos.jpg

En dat broer is Brahim Dahane, één van zeven Sahrawi activisten die wegens een bezoek aan Algerije werd aangeklaagd met ‘landverraad’.
Printer version    
Vorige week trok Salka Dahane naar de gevangenis van Salé, waar haar broer Brahim opgesloten zit. In Marokko is het de gewoonte dat de familie zorg draagt voor de gevangenen door hen nu en dan wat toe te stoppen waardoor ze het regime kunnen overleven. Salka had het equivalent van 44€ op zak.

Dat bleek voor de Marokkaanse politie voldoende om Salka op te pakken. Vandaag moest ze voor de rechter verschijnen, die een celstraf van twee maanden uitsprak.

Salka’s broer, Brahim Dahane, is een gekende mensenrechtenactivist uit de Westelijke Sahara. Al jaren ijvert hij voor meer respect voor de fundamentele rechten van de Sahrawi bevolking, die kreunt onder de Marokkaanse bezetting.

Op 8 oktober werd Brahim samen met zes andere activisten gearresteerd op de luchthaven van Casablanca, bij hun terugkeer van een bezoek aan de Sahrawi vluchtelingenkampen in Algerije. Na een week cel raakte bekend dat de zeven zouden worden aangeklaagd voor landverraad.


Lees meer:
Internationale respons op arrestaties Sahrawi activisten
Marokkaans militair tribunaal vervolgt 7 Sahrawi voor verraad    

Top
NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.