Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     
Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke SaharaRegistreer voor onze nieuwsbrief:Zweedse diplomate Marokko uitgezet
Het Marokkaanse persagentschap MAP maakte vandaag bekend dat de Marokkaanse overheid een Zweedse diplomate het land heeft laten uitzetten, op beschuldiging van het “onverholen steunen van separatisten”.
Printer version    
Volgens de Marokkaanse overheid had de diplomate een officieel Marokkaans document gelekt aan bondgenoten van het Polisario Front, de onafhankelijkheidsbeweging van het Sahrawi volk.

De Marokkaanse overheid overhandigde dit document aan Europese diplomaten tijdens een vergadering op 9 oktober, waarin de situatie in "de woestijngebieden" werd besproken.

Anna Block-Mazoyer, de adviseur van de Zweedse ambassadeur in Rabat, zou dit document hebben doorgespeeld aan "separatistische elementen die gelinkt zijn met Algerije en Polisario", aldus het Marokkaanse ministerie voor Buitenlandse Zaken.

Het persbericht van het ministerie stelt dat dergelijke acties indruisen tegen de diplomatieke ethiek en regels, waarbij gedeelde documenten niet worden gebruikt tegen de belangen van het gastland.

De Minister voor Buitenlandse Zaken, Taieb Fassi Fihri, riep de Zweedse ambassadeur Michael Odevald op het matje en eiste het onmiddellijk vertrek van de diplomate.

De Zweedse ambassade was niet bereikbaar voor commentaar.    

Top
NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.