Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     
Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke SaharaRegistreer voor onze nieuwsbrief:Was Aminatou’s deportatie gepland?
Reisdocumenten lijken erop te wijzen dat de Marokkaanse autoriteiten Aminatou Haidar's uitzetting voorbereid hadden.
Printer version    
Aminatou Haidar werd op 14 november, 24 uur na haar aankomst in El Aaiún, onder dwang op een vlucht richting Lanzarote gezet. Maar nu blijkt dat er daarvoor al reservaties voor een vlucht naar de Canarische Eilanden bestonden, op naam van Aminatou Haidar. Blijkt nu dat er een reservatie bestond voor 11 november, en eentje voor 21 november. Op het eerste document is te zien hoe de ‘11’ met een pennentrek tot een ‘14’ is omgevormd.

Aangezien Aminatou’s terugreisdatum naar El Aaiún niet vastlag, lijkt het er dus sterk op dat iemand haar deportatie al langer aan het voorbereiden was.

De internationaal gekende mensenrechtenactiviste keerde op 13 november terug naar haar vaderland, de Westelijke Sahara. In de luchthaven van El Aaiún werd ze onmiddellijk gearresteerd door de Marokkaanse politie, en na 24 uur van ondervragingen werd ze tegen haar wil en zonder paspoort op een vlucht naar Lanzarote gezet. De Spaanse autoriteiten weigeren haar te laten terugkeren, omdat ze geen paspoort heeft. Aminatou is al negen dagen in hongerstaking.    

Top
NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.