Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Spanje vraagt Marokko om paspoort voor Aminatou Haidar
Volgens Spaans Minister van Buitenlandse Zaken Miguel Angel Moratinos heeft de Spaanse overheid contact opgenomen met de Marokkaanse autoriteiten opdat ze Aminatou Haidar een paspoort zouden afleveren, zodat ze terug kan naar de Westelijke Sahara.
Printer version    
“Ik wens jullie te informeren dat we in contact staan met Marokko, om hen te vragen een paspoort te verlenen aan Aminatou Haidar, en tot nog toe is het antwoord niet negatief”, zei Moratinos vandaag in Lissabon.

Aminatou Haidar is inmiddels 15 dagen in hongerstaking in de luchthaven van Lanzarote, uit protest tegen de Spaanse weigering om haar terug naar haar thuisland te laten reizen, de door Marokko bezette Westelijke Sahara. Haidar ging niet in op het aanbod van het Ministerie van Buitenlandse Zaken om haar het vluchtelingenstatuut of de Spaanse nationaliteit te schenken.

Haidar wil gewoon haar eigen paspoort terug, dat haar werd afgenomen door de Marokkaanse autoriteiten toen ze op 13 november terugkeerde naar de Westelijke Sahara na een verblijf in New York, waar ze de Civil Courage Award in ontvangst nam.

Ze weigerde dan ook het statuut van vluchteling, wat haar niet zou toestaan terug te reizen naar de Westelijke Sahara. En de Spaanse nationaliteit zou haar “een vreemde in eigen land maken”.

Volgens Aminatou Haidar’s advocate Ines Miranda zou het voor Spanje volstaan om de eigen wetgeving betreffende vreemdelingenzaken toe te passen, die voorschrijft dat wie zonder paspoort aankomt in Spanje terug naar af wordt gestuurd.

Rabat houdt vol dat Haidar zich bij aankomst op de luchthaven van El Aaiún niet aan de administratieve verplichtingen heeft gehouden, door Marokko niet als haar land te erkennen. Nochtans heeft Haidar in het verleden nooit problemen gehad wanneer ze het vakje “nationaliteit” blanco liet of er “Sahrawi” invulde.

Haidar zegt bereid te zijn te sterven als ze niet naar huis kan. “Als ik moet kiezen tussen mijn kinderen en mijn waardigheid, kies ik voor mijn waardigheid. Ze zullen zonder hun moeder verder moeten leven, maar wel met waardigheid”, liet ze optekenen in El País.



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.