Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







De schaamte voorbij
Marokko eist dat Aminatou Haidar de Marokkaanse koning om pardon verzoekt, wil ze een paspoort krijgen. “In dat geval leveren we het op een half uurtje af”, verzekert de Marokkaanse consul op de Canarische Eilanden.
Printer version    
Aminatou Haidar is sinds 16 november in hongerstaking, nadat ze door de Marokkaanse autoriteiten zonder paspoort en tegen haar wil uit de Westelijke Sahara werd gezet.

De Marokkaanse consul op de Canarische Eilanden, Abderrahman Leibek, zei gisteren in een persconferentie dat Haidar binnen het half uur een paspoort kan krijgen, op voorwaarde dat ze zich verontschuldigt bij de Marokkaanse koning "na haar landverraad" omdat ze haar Marokkaanse nationaliteit niet wilde erkennen.

Daarenboven zegt Leibek dat hij niets gelooft van de hongerstaking, en beweert dat de gelauwerde mensenrechtenactiviste 's nachts eet. "Ik kan zeggen dat ik in hongerstaking ben, me 's nachts volproppen en veinzen dat ik me slecht voel". Over de ontelbare steunbetuigingen die Haidar ontvangt stelde hij: "doet me niets".

Ondertussen houdt Aminatou Haidar vol op water en suiker. Een dokter heeft haar aangeraden ook zout te nemen, maar dat heeft ze geweigerd. Haar gezondheidstoestand is kritiek en ze is amper in staat om enkele minuten door te brengen bij de talrijke delegaties die haar dagelijks bezoeken. Gisteren was het de beurt aan enkele Europarlementairen, die speciaal naar Lanzarote waren afgereisd om hun steun te betuigen.



    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.