Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     
Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke SaharaRegistreer voor onze nieuwsbrief:Gesprekken Polisario - Marokko worden morgen hervat
ban1ross_510.jpg

Marokko en Polisario, die beiden soevereiniteit claimen over de betwiste Westelijke Sahara, nemen morgen onder toezicht van VN Gezant Christopher Ross nogmaals plaats aan de onderhandelingstafel. Het betreft opnieuw informele gesprekken.
Printer version    
De conflictpartijen, die beiden de Westelijke Sahara opeisen sinds Spanje in 1975 afstand deed van haar voormalige kolonie, kwamen tot een akkoord om opnieuw een informele gespreksronde aan te gaan.

VN Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon "moedigt de partijen aan tot vooruitgang en spoort aan tot gefocuste en productieve discussies", zo meldde zijn woordvoerder.

De gesprekken op 10 en 11 februari vinden plaats in het kader van VN Resolutie 1871 van afgelopen april, die de beslissing van de conflictpartijen tot informele gesprekken als voorbereiding voor een vijfde onderhandelingsronde, toejuichte. De Resolutie riep de partijen ook op om de dialoog onder VN auspiciŽn onvoorwaardelijk voort te zetten, om zo te komen tot "een correcte, langdurige en wederzijds aanvaardbare politieke oplossing, die voorziet in de zelfbeschikking van de bevolking van de Westelijke Sahara".

De VN Missie voor het Referendum in de Westelijke Sahara (MINURSO) werd in 1991 belast met het toezicht op het staakt-het-vuren en kreeg eveneens de taak om een referendum betreffende het toekomstige statuut van het gebied te organiseren.

Marokko, dat het grootste deel van de Westelijke Sahara sinds 1975 bezet, pleit voor autonomie onder Marokkaans bewind. Frente Polisario, die het Sahrawi volk vertegenwoordigt, is van mening dat de oplossing ligt in een referendum waarbij onafhankelijkheid een optie is.

Het is niet de eerste keer dat de twee partijen gesprekken aangaan onder toezicht van Christopher Ross, Ban Ki-Moon's persoonlijke gezant voor de Westelijke Sahara. Op voorstel van Ross zal deze nieuwe informele ronde doorgaan in Westchester County, net buiten New York.    

Top
NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.