Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     
Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke SaharaRegistreer voor onze nieuwsbrief:EU-Marokkaanse topontmoeting
barroso_van_rompuy_zapatero_510.jpg

Visserij, illegale migratie en terrorisme staan hoog op de agenda van de EU-Marokkaanse top dit weekend in Granada (Spanje). Maar zal het hete hangijzer Westelijke Sahara ook besproken worden?
Printer version    
De Europese Unie houdt dit weekend een topoverleg met Marokko in het Spaanse Granada. Dit is de eerste ontmoeting sinds de formalisering van Marokko's relaties met de Unie in de zogenaamde "advanced status", die werd toegekend in oktober 2008.

Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, en José Luis Rodríguez Zapatero, de Spaanse premier, zullen op zondag een kort overleg hebben met de Marokkaanse Eerste Minister Abbas El Fassi. De Spaanse pogingen om de aanwezigheid van de Marokkaanse koning Mohammed VI te verzekeren, bleken tevergeefs.

Ook de Europese Commissaris voor Uitbreiding en Nabuurschapsbeleid, Štefan Füle, en de Commissaris voor Handel Karel De Gucht nemen deel aan de gesprekken op zondag.

De EU beschouwt Marokko als een strategische partner in een hele waaier van aangelegenheden. Miguel Ángel Moratinos, Spaans Minister voor Buitenlandse Zaken, omschreef de top met Marokko als één van Spanje's prioriteiten tijdens hun zes maanden durende voorzitterschap van de Raad van Ministers. De strijd tegen illegale migratie en terrorisme specifieke verdienen volgens Moratinos specifieke aandacht.


Visserij Akkoord


De EU en Marokko treffen momenteel ook voorbereidingen om gesprekken te starten over de verlenging van het huidige visserijakkoord, dat in februari 2011 ten einde loopt.

Die onderhandelingen zouden wel eens zeer complex kunnen worden gezien Marokko's bezetting van de Westelijke Sahara, een voormalig Spaanse kolonie. De Juridische Dienst van het Europees Parlement riep recent nog op tot een herziening van het huidige visserijakkoord met Marokko, aangezien dat Europese schepen toelaat te vissen in de Saharaanse wateren - wat illegaal is.


Bron: European Voice    

Top
NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.