Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     
Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke SaharaRegistreer voor onze nieuwsbrief:Marokkaanse politie slaat vreedzame betoging hardhandig neer
meriam_mghizlat1_510.jpg

Een onbekend aantal Sahrawi raakte maandagavond gewond toen de Marokkaanse politie gewelddadig tussenkwam bij een vreedzame betoging voor zelfbeschikking in de bezette Westelijke Sahara.
Printer version    
Sahrawi mensenrechtenorganisaties hebben het politie-optreden in El Aaiún zwaar bekritiseerd.  

Op maandagavond om 18h begon een betoging in het Matala-district van El Aaiún. Dit district wordt hoofdzakelijk bevolkt door Sahrawi.

De betoging was gelinkt aan de terugkeer van een groep van 11 Sahrawi die een bezoek hadden gebracht aan de vluchtelingenkampen in Algerije.

Onder de slachtoffers waren de secretaris-generaal van de Saharaanse mensenrechtenorganisatie ASVDH, Brahim Sabbar, en Ahmed Sbai van het Comité ter Bescherming van Sahrawi Gevangenen. Mr. Sabbar werd op het hoofd geslagen (zie onderaan).

neaama_asfari_2_200.jpgBagna El Mousaui (zie onderaan) werd in het gezicht en over haar hele lichaam geslagen. Meriem Mghizlat (zie bovenaan) werd in het gezicht geslagen.

Naama Asfari (zie rechts), voorzitter van de Frans-Saharaanse mensenrechtenorganistie CORELSO, werd op de rug geslagen.

Op 8 oktober vorig jaar werden 7 Sahrawi activisten bij hun terugkeer uit de Algerijnse vluchtelingenkampen opgepakt door de Marokkaanse autoriteiten. Zij zitten nog steeds in de gevangenis op betichting van landverraad, en ze zullen voor een militaire rechtbank moeten verschijnen.

Meer dan 100 VN Resoluties erkennen het Saharaanse recht op zelfbeschikking. Marokko verklaarde zich bij het staakt-het-vuren in 1991 akkoord met de organisatie van een referendum, maar het verhindert de daadwerkelijke uitvoer ervan al jaren.

De VN troepen in de Westelijke Sahara hebben geen mandaat om toezicht te houden op de mensenrechtensituatie, en vormen bijgevolg de enige vredesmissie ter wereld die van deze plicht is vrijgesteld. Het uitbreiden van het mandaat wordt in de VN Veiligheidsraad afgeblokt door Frankrijk, Marokko's trouwste bondgenoot. De VN troepen werden naar de Westelijke Sahara gestuurd om de uitvoer van het overeengekomen referendum in goede banen te leiden.

brahimsabbar_001_510.jpg

degnalmoussaoui_510.jpg    

Top
NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.