Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     
Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke SaharaRegistreer voor onze nieuwsbrief:Casablanca 6 in hongerstaking
96fbcasablanca_7_hungerstrike.jpg

De Sahrawi politiek gevangenen in de gevangenis van Salé begonnen afgelopen donderdag een hongerstaking om een snel en eerlijk proces te krijgen of om onvoorwaardelijk vrijgelaten te worden.
Printer version    
Op donderdag 18 maart begonnen de zes overblijvers van de Casablanca 7 aan een hongerstaking. De zeven Sahrawi mensenrechtenactivisten werden op 8 oktober gearresteerd in de luchthaven van Casablanca, na een bezoek aan de Sahrawi vluchtelingenkampen in Algerije. Eén van hen, de enige vrouwelijke gevangene Dagja Lashgar, werd ondertussen vrijgelaten wegens ernstige gezondheidsproblemen.

In een persbericht roepen Ali Salem Tamek, Saleh Labaihe, Brahim Dahane, Ahmed Nasiri, Yahdih Taruzi en Rashid Sgayer "alle democratische krachten en mensenrechtenverdedigers op hen te steunen in deze strijd voor hun recht op waardigheid en om de druk op Marokko op te voeren voor de vrijlating van alle Sahrawi en Marokkaanse politieke gevangenen die momenteel in Marokkaanse gevangenissen verblijven".

"Hoewel er een wereldwijde consensus lijkt te bestaan die onze zaak als een zaak van vrije meningsuiting beschouwt en die oproept tot onze vrijlating, houdt de Marokkaanse staat ons onder arrest en zal ze ons voor een militaire rechtbank leiden hoewel wij mensenrechtenactivisten zijn", vervolgt het bericht.

De zes zijn ook verbaasd dat "ondanks het feit dat een gedetailleerd onderzoek twee maanden geleden afgerond werd, de Marokkaanse staat nog steeds geen datum heeft vastgelegd om de zaak te bespreken", wat een "duidelijke schending is van het recht op een eerlijk proces zoals vastgelegd in artikel X van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens", concludeert het persbericht.

De zes politieke gevangenen zijn:

1) Brahim Dahane, voorzitter van de Sahrawi Associatie van Slachtoffers van Ernstige Mensenrechtenschendingen gepleegd door Marokko (ASVDH);
2) Ali Salem Tamek, eerste vice-voorzitter van het Collectief van Sahrawi Mensenrechtenverdedigers (CODESA) en lid van de Marokkaanse Associatie voor Mensenrechten (AMDH);
3) Ahmad Anasiri, secretaris-generaal van het Sahrawi comité voor de Verdediging van de Mensenrechten in Smara en voorzitter van de AMDH-afdeling in Smara;
4) Yahdih Ettarrouzi, lid van de AMDH-afdeling van El Aaiún;
5) Saleh Lebayhi, Voorzitter van het Forum ter Bescherming van Sahrawi Kinderen en lid van de CODESA- en AMDH-afdelingen van El Aaiún; en
6) Rachid Sghayar, Lid van het Actiecomité tegen Foltering.    

Top
NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.