Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     
Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke SaharaRegistreer voor onze nieuwsbrief:Moeder Sahrawi politiek gevangene: "red mijn kind"
casa_6_.jpg

De families van de Sahrawi politiek gevangenen in hongerstaking vrezen voor het leven van hun geliefden. Inmiddels zijn een dertigtal andere Sahrawi gevangenen uit solidariteit ook overgegaan tot hongerstaking. Allen eisen respect voor hun legitieme rechten als politiek gevangenen.
Printer version    
Terwijl de wereld geen oog lijkt te hebben voor de situatie van de Salé hongerstakers, worden hun naasten des te ongeruster. Vijf van de zes Sahrawi politiek gevangenen, allen beschuldigd van hoogverraad, zijn nu 18 dagen in hongerstaking. Daarmee hopen ze hun rechten als politiek gevangenen verwezenlijkt te zien - iets wat tot nog toe niet gebeurt. Ook hopen ze dat een datum voor hun proces wordt geprikt, en indien dat niet kan, vragen ze om hun vrijlating op basis van het vermoeden van onschuld.

De families vragen dan ook aandacht voor de precaire toestand van hun geliefden. De meest recente oproep is van de hand van Lalla Belaamech, moeder van Brahim Dahane, voorzitter van de Saharaanse mensenrechtenorganisatie ASVDH.

"Brahim is altijd een vreedzaam activist geweest. Ook zijn politieke overtuigingen heeft hij steeds op een vreedzame manier geuit", schrijft ze. "Maar het is precies door die politieke visie dat hij en tientallen anderen tijdens de jaren '80 werden ontvoerd en in geheime gevangeniscentra werden vastgehouden. Na zijn vrijlating bleef hij samen met andere Sahrawi activisten ijveren voor onze fundamentele mensenrechten, zoals die zijn opgetekend in verschillende VN teksten. Maar Marokko weigert ons die rechten toe te kennen".

Mevrouw Belaamech vreest voor het leven van haar zoon, wiens gezondheid altijd al fragiel is geweest. Ze roept de internationale gemeenschap op om op te komen voor de vrijlating van haar zoon en de andere Sahrawi politieke gevangenen. Lees haar open brief hier (Engels).

Drie dagen eerder hadden andere familieleden van de Salé hongerstakers al een gelijkaardige oproep gelanceerd. Lees hun open brief hier (Engels).

De gezondheidstoestand van de hongerstakers wordt uitermate zorgwekkend: dalende bloeddruk, hoofdpijn, bewustzijnsverlies, verlammingsverschijnselen... Niettegenstaande is het moraal hoog en zeggen ze door te zullen gaan tot het einde. Een kort rapport over hun gezondheidssituatie kan u hier lezen.

De vijf hongerstakers behoren tot de zogenaamde 'Casablanca 7': zeven Sahrawi mensenrechtenactivisten die op 8 oktober 2009 werden gearresteerd in de luchthaven van Casablanca. Ze waren net terug van een bezoek aan de Sahrawi vluchtelingenkampen in Algerije. Ze worden beticht van hoogverraad en moeten als burgers voor een militaire rechtbank verschijnen. Het berechten van burgers als oorlogsmisdadigers is een zeer gevaarlijk precedent. Vooralsnog is er geen datum vastgesteld voor hun proces.    

Top
NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.