Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Marokkaanse settlers vallen groep Sahrawi activisten aan
Volgens de Saharaanse persdienst UPES hebben honderden Marokkaanse settlers, gesteund door de politie, een groep van Sahrawi mensenrechtenactivisten aangevallen bij hun aankomst in de luchthaven van El Aaiún, de hoofdstad van de bezette Westelijke Sahara. Naar verluid werden de activisten geslagen en de kleren van het lijf gescheurd op bevel van de Marokkaanse politie.
Printer version    
De slachtoffers zijn:
- Sidi Mohamed Dadach (24 jaar gevangenis)
- Sukeina Jad Ahlu (12 jaar in een geheim detentiecentrum)
- Najat Khneibili (10 jaar in een geheim detentiecentrum)
- Sultana Khaya
- Aajina Bouhan
- Fakka Abdadi
- Hamada Ismaili
- Hasanna El Wali
- El Mahjoub Aoulad Cheikh
- Ameilmnin Sueyah
- Fadah Aghla Manhum

De buitenlandse waarnemers die de groep zouden vergezellen, zouden zijn verhinderd in hun poging om op hetzelfde vliegtuig terug te reizen als de activisten.

De 11 Sahrawi activisten keerden terug van een bezoek aan de Saharaanse vluchtelingenkampen nabij Tindouf, zuidwest Algerije. Officiële Saharaanse bronnen stellen dat ze daar vooral veel tijd hebben doorgebracht met familieleden, alsook de leefomstandigheden in de kampen hebben kunnen vaststellen. Vast staat dat ze echter ook hebben deelgenomen aan conferenties over de Sahrawi identiteit, iets wat in Marokko niet in goede aarde valt.

Eerder al, in september vorig jaar, maakte een groep van 7 Saharaanse mensenrechtenactivisten dezelfde reis. Zij werden bij hun terugkeer op 8 oktober 2009 gearresteerd in de luchthaven van Casablanca. Momenteel zitten ze opgesloten in de gevangenis van Salé, en hangt hen een militair tribunaal boven het hoofd. Ze worden beschuldigd van hoogverraad, wat mogelijk de doodstraf tot gevolg heeft.

Sinds 18 maart zijn vijf van deze zeven in hongerstaking, in een poging hun legitieme rechten als gewetensgevangene af te dwingen. Tientallen andere opgesloten Sahrawi activisten hebben zich uit solidariteit bij hun protest aangesloten.


Lees meer:
Gezondheid Sahrawi politiek gevangenen in hongerstaking verslechtert
Moeder Sahrawi politiek gevangene: "red mijn kind"




    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.