Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Marokko benoemt ex-Polisario kopstuk tot ambassadeur voor Spanje
ahmed_ould_souilem_510.jpg

Amper een jaar geleden was Ahmed Ould Souilem in het bezit van een Algerijns diplomatiek paspoort en behoorde hij tot de top van Polisario. Maar binnen enkele weken zal hij de Marokkaanse ambassadeur in Spanje zijn. Die post staat vacant sinds het vertrek van Omar Azziman in januari.
Printer version    
Rabat heeft de Spaanse overheid gevraagd Ahmed Ould Souilem, 59 jaar, te aanvaarden als ambassadeur. De Spaanse ministerraad zal hem weldra institueren, maar deze procedure vraagt tijd.

Het is de eerste keer dat de Marokkaanse autoriteiten een voormalig Polisario-lid aan het hoofd van een zeer belangrijke ambassade plaatsen. Eerder werden al andere ex-leden van de Saharaanse onafhankelijkheidsbeweging benoemd in de Marokkaanse administratie, sommigen werden zelfs aangesteld als regionale gouverneurs.

Met de benoeming van Souilem wil Marokko de Spaanse publieke opinie erop wijzen dat niet alle Sahrawi streven naar onafhankelijkheid. Op die manier wil Rabat ook een tegengewicht bieden aan de sympathie die Polisario eind vorig jaar oogstte ten gevolge van de hongerstaking van Sahrawi mensenrechtenactiviste Aminatou Haidar te Lanzarote, nadat ze door de Marokkaanse autoriteiten uit de Westelijke Sahara werd verbannen wegens het weigeren te erkennen van haar Marokkaanse nationaliteit.

De Spaanse regering zal binnenkort de aanstelling van Souilem goedkeuren, zij het zonder enthousiasme. De nieuwe ambassadeur, zo vreest het Spaanse ministerie van buitenlandse zaken, zal zich vooral wijden aan het verdedigen van het Marokkaanse gehalte van de Sahara en zal bijgevolg te weinig tijd spenderen aan de bilaterale relaties.

Souilem is één van de weinige Sahrawi die hoge posities hebben bekleed binnen het Polisario, en die niettegenstaande deserteerden om "terug te keren naar het vaderland", luidens de uitdrukking die Marokko in dergelijke gevallen bezigt. De "terugkeer" van Souilem werd op 29 juli 2009 publiek gemaakt en één dag later werd hij door de Marokkaanse koning Mohammed VI ontvangen in diens paleis te Tangiers. De audiëntie ging door tijdens de festiviteiten ter ere van de Troon, één van de belangrijkste feesten in Marokko, die in 2009 ook nog eens samenvielen met de tiende verjaardag van de troonsbestijging van Mohammed VI. Souilem sprak daar zijn steun uit voor het autonomieplan dat Rabat in 2007 voorstelde als oplossing voor het conflict rond de voormalige Spaanse kolonie. Souilem beschreef Polisario ook als een "werktuig in handen van Algerije".

Souilem behoort tot de Oulad Delim stam en werd in 1951 geboren in Villa Cisneros (het huidige Dakhla). Zijn vader Abdala Ould Souilem was procureur in het gerechtshof en burgemeester van Dakhla tijdens het Franco-bewind. Ahmed Ould Souilem zelf was eveneens tewerkgesteld in de Spaanse administratie tot hij in 1975 de rangen van het Polisario vervoegde, na de terugtrekking van Spanje.

Souilem was Polisario-vertegenwoordiger in Guinea Bissau, Panama en Angola. Bij aanvang van dit decennium werd hij aangesteld tot Saharaans president Abdelaziz' vertegenwoordiger voor Latijns Amerika. Tussen 2007 en 2008 was hij binnen het Saharaanse ministerie voor buitenlandse zaken verantwoordelijk voor de relaties met de Arabische landen.

Zijn meningsverschillen met Abdelaziz begonnen op het tiende Polisario congres in 1999. Na een rustige periode (2003-2008) staken de twistpunten opnieuw de kop op. Abdelaziz, tevens Polisario's secretaris-generaal, stelde toen drie personen aan om Souilem te overtuigen van het belang de ruzie te beëindigen, maar deze poging liep mis en Souilem verkoos een kampwissel.




    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.