Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     
Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke SaharaRegistreer voor onze nieuwsbrief:Clash over Mensenrechten in Veiligheidsraad
veiligheidsraad_510.jpg

Volgens Inner City Press werd de geplande stemming over de verlenging van het MINURSO mandaat van de agenda gehaald. Het mandaat van de VN-vredesmissie voor de Westelijke Sahara loopt morgen ten einde.

Printer version    
Een aanhoudend dispuut over het opnemen van een mensenrechtencomponent, en zelfs over de bewoording daarvan, in MINURSO's mandaat, zou de oorzaak zijn voor het schrappen van de stemming.

Volgens bronnen zou er een ware post-moderne - maar geen post-koloniale - oorlog worden uitgevochten tussen enerzijds Frankrijk's Gabon en BrittanniŽ's Oeganda.

MINURSO zelf heeft ondertussen, zij het tijdelijk, een toegeving gedaan aan de Marokkaanse eis om hun dagelijkse interne berichtgeving over de Westelijke Sahara op te schorten. Toen daar echter vragen over rezen, werd de nieuwsdienst terug opgestart.

Kortweg: persvrijheid, maar geen mensenrechten. Meer nieuws in de volgende uren.
    

Top
NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.