Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     
Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke SaharaRegistreer voor onze nieuwsbrief:Polisario bevriest banden met MINURSO
Frente Polisario heeft zijn contacten met MINURSO, de VN vredesmacht in de Westelijke Sahara, verbroken. Dat verklaarde Polisario's vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, Ahmed Boukhari.
Printer version    
"Deze beslissing is het gevolg van onze irritatie", legde Boukhari uit. "MINURSO wordt hoe langer hoe meer een beschermengel voor een koloniaal feit, namelijk de Marokkaanse bezetting van de Westelijke Sahara".

Bij MINURSO wordt deze beslissing vooralsnog niet bevestigd.

Mohamed Ould Salek, minister van buitenlandse zaken van de RASD - een entiteit gecreŽerd door Polisario - liet zich in april al ontvallen dat de relaties met MINURSO misschien herbekeken moesten worden.

MINURSO werd in 1991 ontplooid in het betwiste gebied als gevolg van een staakt-het-vuren tussen Polisario en Marokko. De VN-missie werd belast met het organiseren van een referendum over het toekomstige statuut van de voormalige Spaanse kolonie.    

Top
NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.