Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     
Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke SaharaRegistreer voor onze nieuwsbrief:Marokko weigert Europese Parlementairen toegang tot Westelijke Sahara
392avajgl_510.jpg

Vier Europarlementariërs die op weg waren naar de bezette Westelijke Sahara werden gisteren door Marokko op een vlucht terug naar Europa gezet.
Printer version    
De vier parlementairen, van verschillende politieke groepen, wilden op onafhankelijke wijze de mensenrechtensituatie in de Westelijke Sahara gaan observeren. De Westelijke Sahara wordt sinds 1975 voor driekwart bezet door Marokko.

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Willy Meyer, Spanjaard van extreem linkse signatuur, werd in 2010 en 2011 al op een terugvlucht geplaatst na aankomst in El Aaiun, de hoofdstad van het bezette gebied. In 2011 hield hij daar zelfs letsels aan over.
vajgl_in_casablanca_300.jpg
Deze keer werden naast Meyer ook Ivo Vajgl (Sloveense liberaal), Isabella Lövin (Zweedse Groenen) en Vicente Miguel Garcés Ramón (Spaanse socialist) het land uitgezet. Op de foto rechts is te zien hoe Ivo Vajgl (links in beeld) in discussie is verwikkeld met een vertegenwoordiger van de Marokkaanse autoriteiten.

De Europese parlementsleden hadden de Marokkaanse autoriteiten op de hoogte gesteld van hun plannen, maar ontvingen geen antwoord tot ze al op een vliegtuig naar Casablanca, in Marokko, zaten. Alle vier werden teruggestuurd; Meyer naar Madrid en de drie anderen naar Parijs.

Het incident komt op een politiek zeer gevoelig moment. De Europese Commissie is momenteel met Marokko in onderhandelingen verwikkeld over een “Diep en Verregaand Vrijhandelsakkoord”. Dat werd pas vijf dagen geleden officieel bekend gemaakt tijdens het bezoek van Commissievoorzitter José Barroso aan Rabat.

Koning Mohammed VI van Marokko lijkt het meeste baat bij zo’n akkoord te hebben. De monarch bezit zeer veel land in Marokko, en ook in de Westelijke Sahara waar hij eigenaar is van plantages waar groenten en fruit geteeld worden voor export naar Europa.

De vier parlementsleden hadden ook het hoofd van de Europese diplomatieke dienst, Catherine Ashton op de hoogte gesteld van hun werkbezoek. Die heeft tot op heden nog geen commentaar gegeven op de feiten.    

Top
NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.