Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     
Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke SaharaRegistreer voor onze nieuwsbrief:VN rapporteur foltering: ernstige wantoestanden in Westelijke Sahara
aicha_med_lahcen_510.jpg

Begin deze week stelde de speciale VN-Rapporteur inzake foltering een rapport voor van zijn bezoek aan Marokko en de Westelijke Sahara tijdens september 2012.
Printer version    
Het rapport, dat op maandag 4 maart werd voorgelegd aan de VN Raad voor de Mensenrechten, geeft een overzicht van ernstige schendingen tegen de Sahrawi in Marokkaanse hechtenis.

Het rapport werd eind vorige week reeds gepubliceerd op de website van de Raad. De VN Speciale rapporteur omtrent foltering, Juan Mendez, stelt daarin dat gearresteerde Sahrawi aan foltering en mishandeling worden onderworpen in politiebureaus en in de gevangenissen van de Westelijke Sahara.

"Hij vond ook dat buitensporig geweld werd gebruikt tijdens demonstraties voor een onafhankelijke Westelijke Sahara, waaronder ontvoeringen, en dat de mensen die in de woestijn worden achtergelaten daar ook vernederd worden," aldus het rapport.

Mendez heeft ook kritiek op het feit dat Marokko militaire rechtbanken inzet om te oordelen over burgers. Slechts drie weken geleden werden meer dan 20 Sahrawi door zo'n militaire tribunaal veroordeeld tot gevangenisstraffen gaande van 20 jaar tot levenslang, omwille van hun deelname aan protestacties. Hun beschuldigingen van marteling werden niet onderzocht.
mendez_recommendations_300.jpg
De VN rapporteur heeft ook enkele aanbevelingen (zie de foto rechts). Die omvatten onder meer dat er in de regio onafhankelijk toezicht op de mensenrechten zou moeten komen. Het Polisario, de officiŽle vertegenwoordiging van het Sahrawi volk gevestigd in Algerijnse vluchtelingenkampen, eist al jaren dat de VN deze taak op zich zou nemen. Marokko verzet zich daartegen.

"Het stelsel van beroep inzake beschuldiging van foltering en mishandeling, en het opsporen, vervolgen en bestraffen van de verantwoordelijke daarvoor, is - op enkele uitzonderingen na - alleen verankerd in de wet, maar wordt niet uitgevoerd. De Speciale Rapporteur concludeert dat de huidige klachtmechanismes niet effectief of onafhankelijk zijn. Beschuldigingen van foltering en slechte behandeling moeten worden behandeld in elke fase van het proces, en de rechterlijke instanties zijn verplicht om een onderzoek te openen wanneer er aantijgingen over foltering of mishandeling zijn", luidt het rapport.

De bijna totale straffeloosheid voor Marokkaanse ambtenaren die misstanden begaan werden ook gemeld door de Robert F. Kennedy Center for Human Rights, dat in de zomer van 2012 de Westelijke Sahara bezocht..    

Top
NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.