Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     
Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke SaharaRegistreer voor onze nieuwsbrief:Vreedzaam Saharaans protest hardhandig neergeslagen
protest_el_aaiun_23_march_2013.jpg

Een manifestatie van Saharawi activisten werd brutaal aangevallen door de Marokkaanse politie, afgelopen zaterdag in El Aaiun. De feiten vallen samen met het bezoek van de VN Gezant voor de Westelijke Sahara.
Printer version    
Op onderstaande video's is te zien hoe verschillende demonstranten worden geslagen door politieagenten in burger op de Avenue Smara, een belangrijke toegangsweg van de hoofdstad van de bezette Westelijke Sahara.

De video toont onder meer hoe een man die de Saharawi vlag draagt, omsingeld wordt door een tiental agenten, die hem vervolgens in groep beginnen te schoppen en slaan. Een aantal andere demonstranten, waaronder vrouwen, is hetzelfde lot beschoren.

Eerder die dag hadden vertegenwoordigers van verschillende Saharawi organisaties een ontmoeting met  Christopher Ross, de Persoonlijke Gezant van de VN Secretaris Generaal Ban Ki Moon en bemiddelaar in de onderhandelingen tussen Marokko en Polisario. Ross is op dit moment op diplomatieke reis in de regio.

Sinds Gdeim Izik in november 2010 is het voor Saharawi bijna onmogelijk geworden om te demonstreren. De Marokkaanse overheid, die het gebied illegaal bezet, handhaaft sinds toen een systematische verbod op alle acties van Saharawi activisten of van mensenrechtenorganisaties in de Westelijke Sahara.


    

Top
NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.