De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch
Stop EU visserij in de Westelijke Sahara
Nederlands schip vervoert grondstoffen uit bezette Westelijke Sahara
Een Nederlands vrachtschip vervoert op dit moment illegaal ontgonnen zand uit de bezette Westelijke Sahara naar Casablanca, Marokko. Dit is in strijd met het advies van de Nederlandse overheid, die zaken doen in de Westelijke Sahara ontraadt.
"Nederland erkent de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara niet en ontraadt het doen van investeringen en het zakendoen in het gebied van de Westelijke Sahara onder de 27e breedtegraad", luidt het advies van de Nederlandse overheid.
Maar een schip dat voorkomt op de vlootlijst van Wagenborg Shipping BV, een rederij uit Delfzijl, is momenteel betrokken in het transport van zand afkomstig uit de bezette Westelijke Sahara.
De "Fensfjord" is een vrachtschip dat eigendom is van de Noorse rederij Fonnes Shipping AS. Het schip werd echter gecharterd door Wagenborg Shipping BV en vaart ook onder de Nederlandse vlag.
Op maandag meerde de Fensfjord aan in de haven van El Aaiun, de hoofdstad van de Westelijke Sahara - een gebied dat sinds 1975 voor driekwart door Marokko wordt bezet. Met enkele duizenden tonnen Saharaans zand in de laadruimte baant het schip zich momenteel een weg naar Casablanca, Marokko.
Dergelijk transport strookt niet met het advies van de Nederlandse overheid, maar is bovendien in strijd met het internationaal recht. De juridische dienst van de VN Veiligheidsraad concludeerde in 2002 dat de exploitatie van en de handel in de grondstoffen van Westelijke Sahara niet rechtmatig is als er geen toestemming voor is verleend door de oorspronkelijke bevolking en deze ook niet meedeelt in de opbrengst.
Noorse eigenaar wast handen in onschuld
De Noorse rederij Fonnes Shipping AS, eigenaar van de Fensfjord, schoof vanochtend alle verantwoordelijkheid af op Wagenborg Shipping BV. In een interview met de Noorse krant Strilen zegt Hans Petter Fonnes, die samen met zijn broer Roy Fonnes de rederij uitbaat, op de hoogte te zijn van de politieke situatie in de Westelijke Sahara.
Geconfronteerd met de positie van de Noorse overheid, die bedrijven vraagt om geen zaken te doen in de bezette Westelijke Sahara, stelt Hans Petter Fonnes dat het advies geen relevantie heeft in deze kwestie.
"Wij doen geen zaken in de Westelijke Sahara. Het schip is gecharterd door een Nederlands bedrijf", zegt Fonnes. Hij vertelde dat Fonnes Shipping dus niet beslist welke taken het schip uitvoert. "Dat doet de Nederlandse firma. Wij gaan enkel maar naar de aangegeven plaatsen", vervolgt hij.
"Wij doen niets illegaals", zegt Hans Petter Fonnes.
Afrika's laatste kolonie Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.