Belgische ex-Senator loopt woestijnmarathon voor mensenrechten.
De Sahrawivluchtelingen organiseren op 25 februari de 8ste editie van de Sahara marathon in hun vluchtelingenkampen in Algerije. Ze wonen daar al sinds 1975, datum waarop Marokko hun thuisland binnenviel en sindsdien bezet houdt.
"Ik loop deze race om aandacht te trekken voor een humanitaire kwestie die bijna vergeten is door de wereld. We moeten er alles aan doen om te tonen in welke verschrikkelijke omstandigheden de Sahrawi al meer dan 30 jaar leven, en om het onrecht dat hen wordt aangedaan aan de kaak te stellen. Deze vluchtelingen hebben het recht om terug te keren naar de Westelijke Sahara, hun thuisland, maar Marokko ontzegt hen dat fundamentele recht nog steeds", zegt Jacinta De Roeck.
Jacinta De Roeck was tot 10 juni voorzitter van de Belgische Parlementaire Werkgroep " Vrede voor het Sahrawivolk". Ze organiseerde verschillende conferenties over dit onderwerp in de Belgische Senaat.
Jacinta De Roeck is ook voorzitter van een nieuw opgestarte afdeling van de internationale netwerkorganisatie Western Sahara Resource Watch, genaamd "Solidariteitsgroep Westelijke Sahara".
Afrika's laatste kolonie Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.