UPDATE: Gesprekken vangen aan op 10 augustus. Binnenkort zullen Frente Polisario en de regering van Marokko onder toezicht van VN Gezant Christopher Ross nogmaals rond de tafel gaan zitten. Deze informele gespreksronde zal doorgaan in Wenen. Een alternatief plan om uit de aanslepende impasse te geraken, voorgesteld door de Obama-administratie, zal er besproken worden.
De laatste ontmoeting tussen Polisario en Marokko vond plaats in maart 2008 te Manhasset, New York, maar bleef evenwel zonder resultaat. De komst van een nieuwe VN Gezant voor de Westelijke Sahara en een koerswijziging in het Witte Huis doen echter hopen op een doorbraak in dit meer dan drie decennia durende conflict.
Zowel Frente Polisario als de Marokkaanse regering beweren hoopvol uit te kijken naar de alternatieven die het Witte Huis voorstelt. Beiden hopen natuurlijk dat het voorstel dat VN Gezant Christopher Ross op tafel zal leggen, aan zal sluiten bij hun respectievelijke visie.
Rekening houdend met de acties van de Obama-administratie en VN Gezant Ross in het Saharaanse dossier, lijken er alleszins twee innovatieve elementen in de nieuwe aanpak vervat te zitten.
Ten eerste wordt Mauritaniƫ opnieuw als betrokken partij bij het conflict voorgesteld. Dit werd bevestigd door het recente bezoek van Christopher Ross aan Nouakchott, de hoofdstad van Mauritaniƫ. Dit Noord Afrikaanse land dat in het zuiden aan de Westelijke Sahara grenst wordt terecht beschouwd als een actor in het conflict. Tussen 1975 en 1979 bezette het land immers het zuiden van de Westelijke Sahara, om zich vervolgens uit het conflict terug te trekken en het Saharaanse recht op zelfbeschikking te erkennen. Daarenboven leven er zeer veel Sahrawi vluchtelingen in het noorden van Mauritaniƫ.
Ten tweede liet Ross bij zijn recente bezoek aan de bij het conflict betrokken staten Parijs links liggen. Dat zou erop kunnen wijzen dat men er in de Verenigde Staten niet van overtuigd is dat Frankrijk aanwezig moet zijn bij de volgende onderhandelingen.
Afrika's laatste kolonie Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.