Visserij, illegale migratie en terrorisme staan hoog op de agenda van de EU-Marokkaanse top dit weekend in Granada (Spanje). Maar zal het hete hangijzer Westelijke Sahara ook besproken worden?
De Europese Unie houdt dit weekend een topoverleg met Marokko in het Spaanse Granada. Dit is de eerste ontmoeting sinds de formalisering van Marokko's relaties met de Unie in de zogenaamde "advanced status", die werd toegekend in oktober 2008.
Ook de Europese Commissaris voor Uitbreiding en Nabuurschapsbeleid, Ć tefan FĂŒle, en de Commissaris voor Handel Karel De Gucht nemen deel aan de gesprekken op zondag.
De EU en Marokko treffen momenteel ook voorbereidingen om gesprekken te starten over de verlenging van het huidige visserijakkoord, dat in februari 2011 ten einde loopt.
Afrika's laatste kolonie Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.