In een persbericht roepen Ali Salem Tamek, Saleh Labaihe, Brahim Dahane, Ahmed Nasiri, Yahdih Taruzi en Rashid Sgayer "alle democratische krachten en mensenrechtenverdedigers op hen te steunen in deze strijd voor hun recht op waardigheid en om de druk op Marokko op te voeren voor de vrijlating van alle Sahrawi en Marokkaanse politieke gevangenen die momenteel in Marokkaanse gevangenissen verblijven".
"Hoewel er een wereldwijde consensus lijkt te bestaan die onze zaak als een zaak van vrije meningsuiting beschouwt en die oproept tot onze vrijlating, houdt de Marokkaanse staat ons onder arrest en zal ze ons voor een militaire rechtbank leiden hoewel wij mensenrechtenactivisten zijn", vervolgt het bericht.
De zes zijn ook verbaasd dat "ondanks het feit dat een gedetailleerd onderzoek twee maanden geleden afgerond werd, de Marokkaanse staat nog steeds geen datum heeft vastgelegd om de zaak te bespreken", wat een "duidelijke schending is van het recht op een eerlijk proces zoals vastgelegd in artikel X van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens", concludeert het persbericht.
Afrika's laatste kolonie Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.