De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch
Stop EU visserij in de Westelijke Sahara
Marokkaanse man roept op tot vermoorden van Saharawi
In een video die sinds 5 mei circuleert op Youtube, roept een gewapende Marokkaanse jongeman op tot het vermoorden van Saharawi in de Westelijke Sahara.
De jongeman, Amine El Baroudi genaamd, was in 2011 lid van de Alliance royaliste marocaine, een organisatie die door het regime werd ondersteund om de bevolking te overtuigen voor de grondwetsherziening te stemmen.
In zijn videoboodschap zwaait El Baroudi met een pistool, en dreigt hij ermee volgende week naar El Aaiun te gaan om "de huurlingen van Polisario" te gaan vermoorden.
De man beweert lid te zijn van de "gewapende vleugel: God, Land en Koning" en rechtvaardigt zijn aanpak door te verwijzen naar wat hijzelf omschrijft als "de provocaties van Polisario activisten tegen de veiligheidsdiensten", vooral wanneer ze "publiekelijk zwaaien met Polisario vlaggen". "Een toppunt van vernedering en schaamte" voor Marokko, vindt El Baroudi.
Hij sluit af met een oproep: "mijn verantwoordelijke broeders, als jullie niet in staat zijn dit te overwinnen, laat ons dan de confrontatie aangaan, man tegen man, volk tegen volk. Ofwel kennen wij de overwinning, ofwel zij, dat is de oplossing. Wat betreft de verhalen over mensenrechten, dat heeft geen belang, want met dit soort mensen kan je niets anders aanvangen dan dit", waarbij hij met een pistool te zwaait om zijn dreigement kracht bij te zetten.
Amine El Baroudi heeft volgens de Marokkaanse media ook bevestigd de auteur van de videoboodschap te zijn. Hij legt wel niet uit waarom de video online werd geplaatst door een groep Saharawi activisten en niet door hemzelf.
El Baroudi is geen onbekende in Marokko. Zo organiseerde hij in Rabat al verschillende betogingen tegen de 20 februari beweging, die ijvert voor democratisering en burgerlijke rechten in Marokko. In Casablanca organiseerde hij een manifestatie tegen de krant "Akhbar Al Ayoum", waarbij hij en zijn kompanen exemplaren van de krant verbrandden omdat die negatief over hen bericht zou hebben.
Afrika's laatste kolonie Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.