Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     
Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke SaharaRegistreer voor onze nieuwsbrief:Marokkaanse man roept op tot vermoorden van Saharawi
In een video die sinds 5 mei circuleert op Youtube, roept een gewapende Marokkaanse jongeman op tot het vermoorden van Saharawi in de Westelijke Sahara.
Printer version    
De jongeman, Amine El Baroudi genaamd, was in 2011 lid van de Alliance royaliste marocaine, een organisatie die door het regime werd ondersteund om de bevolking te overtuigen voor de grondwetsherziening te stemmen.

In zijn videoboodschap zwaait El Baroudi met een pistool, en dreigt hij ermee volgende week naar El Aaiun te gaan om "de huurlingen van Polisario" te gaan vermoorden.

De man beweert lid te zijn van de "gewapende vleugel: God, Land en Koning" en rechtvaardigt zijn aanpak door te verwijzen naar wat hijzelf omschrijft als "de provocaties van Polisario activisten tegen de veiligheidsdiensten", vooral wanneer ze "publiekelijk zwaaien met Polisario vlaggen". "Een toppunt van vernedering en schaamte" voor Marokko, vindt El Baroudi.

Hij sluit af met een oproep: "mijn verantwoordelijke broeders, als jullie niet in staat zijn dit te overwinnen, laat ons dan de confrontatie aangaan, man tegen man, volk tegen volk. Ofwel kennen wij de overwinning, ofwel zij, dat is de oplossing. Wat betreft de verhalen over mensenrechten, dat heeft geen belang, want met dit soort mensen kan je niets anders aanvangen dan dit", waarbij hij met een pistool te zwaait om zijn dreigement kracht bij te zetten.

Amine El Baroudi heeft volgens de Marokkaanse media ook bevestigd de auteur van de videoboodschap te zijn. Hij legt wel niet uit waarom de video online werd geplaatst door een groep Saharawi activisten en niet door hemzelf.

El Baroudi is geen onbekende in Marokko. Zo organiseerde hij in Rabat al verschillende betogingen tegen de 20 februari beweging, die ijvert voor democratisering en burgerlijke rechten in Marokko. In Casablanca organiseerde hij een manifestatie tegen de krant "Akhbar Al Ayoum", waarbij hij en zijn kompanen exemplaren van de krant verbrandden omdat die negatief over hen bericht zou hebben.

Tijdens de Arabische lente begon ook in Marokko het protest tegen het regime aan te zwellen. Om de zaak in de kiem te smoren, voerde het regime wat cosmetische ingrepen uit aan de grondwet. Vervolgens moest de bevolking zich in een referendum uitspreken over de "herziene" grondwet. Tijdens de campagne om de mensen te overtuigen de grondwetswijziging goed te keuren, ontstond de Alliance royaliste marocaine. Amine El Baroudi was één van de grondleggers van die beweging. Een reportage die destijds door Franse journalisten werd gedraaid (zie onderaan), liet zien dat deze groep jongeren in het geheim bestuurd en ondersteund werd door leden van de Marokkaanse geheime dienst.

Sinds de goedkeuring van de grondwet, is er van de alliantie der monarchisten geen spoor meer te bekennen.
    

Top

News archive:
24.05 - 2013Marokko verbiedt de VN toegang tot bezette haven van Dakhla
22.05 - 2013Nederland tekent twee militaire samenwerkingsakkoorden met Marokko
07.05 - 2013Marokkaanse man roept op tot vermoorden van Saharawi
06.05 - 2013Protest gaat door
03.05 - 2013Timmermans belooft meer aandacht voor Westelijke Sahara
03.05 - 2013Marokkaanse politie in actie
30.04 - 2013Demonstraties gaan door
29.04 - 2013Golf van protest in Westelijke Sahara na VN falen
29.04 - 2013Geen VN toezicht op mensenrechten in de Westelijke Sahara
22.04 - 2013Frankrijk en Spanje trekken mensenrechtenmandaat in twijfel
18.04 - 2013Marokko reageert geërgerd op Amerikaans mensenrechtenvoorstel
16.04 - 2013Marokko gekant tegen VN toezicht op mensenrechten in Westelijke Sahara
11.04 - 2013Saharawi activist gefolterd in de gevangenis
09.04 - 2013VN Secretaris Generaal roept op tot snelle oplossing
03.04 - 2013Landmijnen in de Westelijke Sahara


NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.