Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     
Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke SaharaRegistreer voor onze nieuwsbrief:Mensenrechten
Deportatie, willekeurige arrestaties, foltering, verbod op mensenrechtenorganisaties, pers- en internetcensuur. De dagelijkse leefwereld van de Sahrawi bevolking in de Westelijke Sahara is weinig gekend in België.
Printer version    
Mensenrechtenactivisten in de Westelijke Sahara staan onder constante surveillance van de Marokkaanse ordediensten. In 2006 kregen 685 Sahrawi activisten en vreedzaam betogende Sahrawi een gevangenisstraf.

De vrijheid van organisatie wordt door de Marokkaanse rechtbanken onderdrukt, en de vrijheid van meningsuiting wordt evenals de persvrijheid ernstig beknot. Daarenboven zijn vervolgingen, arrestaties en opsluitingen door de Marokkaanse autoriteiten relatief gebruikelijk in de Westelijke Sahara.

black_prison_350.jpg

Tijdens de laatste Intifada, die uitbrak in 2005, werden talloze en ernstige mensenrechtenschendingen gemeld. Rapporteren beschrijven publieke fysieke bestraffingen om redenen van burgerlijke ongehoorzaamheid: betogers werden door de politie met gummistokken geslagen. In één gemeld incident leidde dit tot het overlijden van de manifestant. Zoals gebruikelijk volgden vele arrestaties op de betogingen. Gekende voorbeelden zijn mensenrechtenactivisten Aminatou Haidar en de politiek zeer actieve Ali Salem Tamek.

De onafhankelijkheidsbeweging Polisario werd in het verleden ook bekritiseerd omwille van mensenrechtenschendingen, doch nooit in dezelfde mate als Marokko. Gedurende vele jaren was Polisario verantwoordelijk voor het vasthouden van enkele honderden Marokkaanse krijgsgevangenen. De internationale gemeenschap veroordeelde dit scherp. In 2005 heeft Polisario de laatste 404 gevangenen aan Marokko uitgeleverd.
    

Top
NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.