Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     
Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke SaharaRegistreer voor onze nieuwsbrief:Marokko verbiedt de VN toegang tot bezette haven van Dakhla
minurso.jpg

De Marokkaanse autoriteiten zouden de VN Missie in de Westelijke Sahara de toegang hebben ontzegd tot de haven van Dakhla, de havenstad in het zuiden van het bezette gebied.
Printer version    
Volgens verschillende Marokkaanse media hebben de Marokkaanse autoriteiten vorige zaterdag (18 mei) drie officieren van MINURSO uit de haven van Dakhla gezet. De
reden daartoe zou zijn dat de officieren niet over de nodige licenties beschikten om de haven te mogen betreden. De Marokkaanse bronnen maken ook melding van eerdere, onaangekondigde bezoeken van het VN personeel aan de haven, waarbij foto's werden genomen van boten en allerhande havenactiviteiten. Dat viel naar verluidt niet in goede aarde bij de Marokkaanse autoriteiten en vormde zodoende de directe aanleiding om de VN uit de haven te weren.

Het staakt-het-vuren akkoord dat Marokko en Frente Polisario in 1990-91 ondertekenden, verleent de VN Missie onbeperkte doorgang in het gebied. Dat akkoord is bindend voor Marokko, al lijkt het zich daar niet veel van aan te trekken.

Het is niet de eerste keer dat Marokko de VN Missie hindert om zich vrij te bewegen in de Westelijke Sahara. In november 2010, toen het Marokkaanse leger het Saharawi protestkamp Gdeim Izik net buiten El Aaiun brutaal bestormde en plat brandde, werd MINURSO eveneens de toegang tot gebied ontzegd. Ondertussen had het Marokkaanse leger vrij spel om de duizenden Saharaanse burgers hardhandig te verjagen of massaal op te pakken.

MINURSO is sinds 1991 aanwezig in de Westelijke Sahara om er een referendum te organiseren waarin de Saharawi het toekomstige statuut van hun land kunnen bepalen. Maar Marokko blijft zich halsstarrig tegen een referendum verzetten dat onafhankelijkheid als een optie aanbiedt, net zoals het de laatste jaren elke poging om het MINURSO mandaat uit te breiden met mensenrechtentoezicht tegenwerkt.

Begin april publiceerde VN secretaris-generaal Ban Ki Moon zijn jaarlijks rapport over de situatie in de Westelijke Sahara. Daarin verwees hij naar de Saharaanse protesten tegen Marokko's onophoudelijke leegroof van de grondstoffen van het gebied. "In sommige gevallen vestigden demonstranten de aandacht op aspecten van de exploitatie van de grondstoffen van de regio, wat zij in strijd achtten met het internationaal recht. In andere gevallen, uitten zij hun bezorgdheid betreffende de verstrekking van sociale diensten. In Dakhla en in El Aaiun eisten vissers en voormalige werknemers van de Bou Craa fosfaatmijnen verbeteringen van hun arbeidsomstandigheden", schreef Ban Ki-Moon.
    

Top

News archive:
24.05 - 2013Marokko verbiedt de VN toegang tot bezette haven van Dakhla
22.05 - 2013Nederland tekent twee militaire samenwerkingsakkoorden met Marokko
07.05 - 2013Marokkaanse man roept op tot vermoorden van Saharawi
06.05 - 2013Protest gaat door
03.05 - 2013Timmermans belooft meer aandacht voor Westelijke Sahara
03.05 - 2013Marokkaanse politie in actie
30.04 - 2013Demonstraties gaan door
29.04 - 2013Golf van protest in Westelijke Sahara na VN falen
29.04 - 2013Geen VN toezicht op mensenrechten in de Westelijke Sahara
22.04 - 2013Frankrijk en Spanje trekken mensenrechtenmandaat in twijfel
18.04 - 2013Marokko reageert geŽrgerd op Amerikaans mensenrechtenvoorstel
16.04 - 2013Marokko gekant tegen VN toezicht op mensenrechten in Westelijke Sahara
11.04 - 2013Saharawi activist gefolterd in de gevangenis
09.04 - 2013VN Secretaris Generaal roept op tot snelle oplossing
03.04 - 2013Landmijnen in de Westelijke Sahara


NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.