Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     
Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke SaharaRegistreer voor onze nieuwsbrief:Ex VN Jurist verklaart EU-Marokkaans visserij akkoord illegaal
hans_corell_south_africa_510.jpg

Voormalig VN Ondersecretaris generaal voor Juridische Zaken, Ambassadeur Hans Corell, noemt het EU-Marokkaanse Visserij Partnerschap Akkoord illegaal. Western Sahara Resource Watch eist de onmiddellijke stopzetting van de Europese plundering van de bezette Westelijke Sahara.
Printer version    
PERSBERICHT van Western Sahara Resource Watch
Melbourne, Madrid, Brussel,
9 december 2008

Sinds 2006 kunnen Europese schepen onder het EU-Marokkaanse Visserij Akkoord – weliswaar in weerwil van de wensen van het volk van het gebied - vissen voor de kusten van de bezette Westelijke Sahara. Deze wateren bevatten één van de rijkste visreserves van de wereld.

De EU heeft altijd beweert dat dit onethische akkoord legaal is, daarbij refererend aan de juridische opinie van de voormalige VN Ondersecretaris generaal voor juridische zaken, Hans Corell, uit 2002. Maar de man zelf bekritiseert wat hij omschrijft als een misinterpretatie van zijn tekst.

Corell, die beschouwd wordt als ’s werelds belangrijkste autoriteit in de materie, zei dat het “duidelijk is dat een Akkoord dat geen onderscheid maakt tussen de wateren grenzend aan de Westelijke Sahara en de wateren grenzend aan het territorium van Marokko in strijd is met het internationale recht”. Corell vervolgde: “als een Europeaan, ben ik beschaamd”.

Corell legde deze duidelijke verklaring af op een conferentie georganiseerd door het Zuid Afrikaanse Ministerie van Buitenlands Zaken en de Universiteit van Pretoria, op 4 en 5 december 2008.

Corell’s volledige speech kan hier gelezen worden:  http://www.havc.se/res/SelectedMaterial/20081205pretoriawesternsahara1.pdf

Western Sahara Resource Watch, dat in 2006 probeerde om de Westelijke Sahara expliciet te laten uitsluiten van het akkoord, ontvangt Corell’s verklaring met goedkeuring.

“Het bewijst dat onze interpretatie van het internationaal recht in deze kwestie correct is. De fundamentele inbreuk op de rechtsorde en op de algemene ethische beginselen waarin de EU betrokken is, moet onmiddellijk gecorrigeerd worden”, zegt Cate Lewis, internationaal coördinator van Western Sahara Resource Watch. “Dit kan enkel gebeuren door het akkoord te amenderen zodat de Saharaanse wateren expliciet van het toepassingsgebied uitgesloten worden, en door alle Europese vislicenties met betrekking tot de Saharaanse regio in te trekken.”

In navolging van Corell’s baanbrekende verklaring, roept WSRW alle visbedrijven op om met onmiddellijke ingang hun activiteiten in de Saharaanse wateren te staken, om zo de juridische implicaties van een mogelijke vervolging te minimaliseren.

“Daar deze illegale praktijk reeds jaren gaande is, vraagt WSRW dat alle eerdere financiële transfers die de EU aan Marokko schonk, met het oog op het verzekeren van de toegang tot de Saharaanse wateren, teruggevorderd worden. Om de consistentie met het internationaal recht te verzekeren moet dit geld direct aan de Sahrawi bevolking, inclusief de vluchtelingen in Algerije, overgemaakt worden”, aldus Lewis.

Voor verdere informatie of commentaar:
Sara Eyckmans, Brussels, WSRW EU Coördinator, (+32) 475 958 645      
Cate Lewis, Melbourne, WSRW Internationaal Coördinator, (+61) 407 288 358    
Javier García Lachica, Madrid, WSRW Spain, (+34) 615-917-339        
Voor meer achtergrondinformatie, contacteer Dean Bialek, USA, (+1) 212 594 8295.
www.wsrw.org

Background
Moroccan forces have illegally occupied Western Sahara since 1975.  In contravention of more than 100 UN Security Council and General Assembly resolutions over three decades, Morocco continues to block efforts by indigenous Western Saharans – the Saharawi’s – to hold a referendum on whether they wish to become an independent state.

The International Court of Justice in 1975 stated that there are no territorial or sovereign ties between Morocco and Western Sahara. The EU Commission in April this year actually admitted that fishing is today taking place within Western Sahara.

WSRW is a global network with member organizations in more than 30 countries worldwide, working to protect the Sahrawi people's natural resources against Moroccan and foreign business interests in occupied Western Sahara.


    

Top
NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.