Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     
Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke SaharaRegistreer voor onze nieuwsbrief:Marokkaanse autoriteiten zetten Aminatou Haidar het land uit
Het Marokkaanse persagentschap MAP bericht dat Aminatou Haidar, na de nacht te hebben doorgebracht op het politiekantoor in de luchthaven van El Aaiún, deze middag het land is uitgezet.
Printer version    
De bekendste en internationaal meest geprezen Sahrawi activiste, Aminatou Haidar, is volgens de MAP deze middag op een vliegtuig richting Canarische Eilanden gezet. Bij aankomst in Lanzarote zou Aminatou geweigerd hebben uit te stappen.

Haidar werd vrijdagmiddag gearresteerd bij haar aankomst in de luchthaven van El Aaiún, hoofdstad van de bezette Westelijke Sahara. Haidar was net terug van een reis naar de Verenigde Staten, waar ze de Civil Courage Prize 2009 in ontvangst mocht nemen.

De Marokkaanse versie van de feiten luidt dat Haidar niet voldaan zou hebben aan de administratieve vereisten om het land in te mogen. Tijdens haar ondervraging zou ze haar “Marokkaanse nationaliteit ontkend hebben en haar steun voor separatistische ideëen bevestigd hebben”.

Bij haar aankomst op vrijdag werd Haidar vergezeld van twee Spaanse journalisten, Pedro Barbadillo en Pedro Guillén, die allebei zweren dat Aminatou alle nodige documenten naar behoren had ingevuld. Beide journalisten werden eveneens opgepakt en gedurende zeven uur ondervraagd op het commissariaat in de luchthaven van El Aaiún. Om één uur vanochtend werden ze vrijgelaten en op een vlucht naar Las Palmas gezet.

Lees meer over Aminatou Haidar.    

Top
NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.