Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     
Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke SaharaRegistreer voor onze nieuwsbrief:Casablanca 7 aangevallen door gevangenispersoneel
group_of_seven_casablanca_arrest_510.jpg

Volgens de Saharaanse organisatie ASVDH werden de zeven Sahrawi mensenrechtenactivisten die opgesloten zitten in de gevangenis van Salé, gewelddadig aangevallen tijdens de routine-inspecties.
Printer version    
ASVDH bericht dat de aanvallers, het gevangenispersoneel, het Marokkaanse volkslied zong terwijl ze de zeven aanvielen. De cipiers zouden God bedankt hebben voor de koning’s recente speech: die gaf hen nog meer zin om de vijanden van de natie aan te pakken.

De zeven werden begin oktober opgepakt toen ze terugkeerden van een bezoek aan de Sahrawi vluchtelingenkampen in zuidwest Algerije. Ze zitten opgesloten op beschuldiging van hoogverraad en zullen voor een militaire rechtbank moeten verschijnen.

Daarnaast is er nieuws over de twee Sahrawi studenten Abdallah Dihani en Baba Ali Toumi. Zij werden op 30 oktober tot één jaar cel veroordeeld. Na herhaaldelijke opschortingen reduceerde het Hof van Casablanca eergisteren in hoger beroep hun straf tot 6 maanden.

De aanklacht tegen de studenten was zeer dubieus. Op 28 oktober bevonden Dihani en Toumi zich op de trein van Fez naar Marrakech, toen ze in het station van Casablanca gedwongen werden uit te stappen. Daar werden ze onmiddellijk gearresteerd op beschuldiging van het beledigen van 's lands "heilige doctrines".

Na 24 uur werd die aanklacht echter gewijzigd: opeens waren ze aangehouden voor het aanvallen van een vrouw op de trein. Hun proces duurde een kwartier, waarbij noch de aanklager, noch getuigen aanwezig waren. Het recht op een advocaat werd hen eveneens ontzegd.

Dihani en Toumi overleven momenteel in erbarmelijke omstandigheden in de gevangenis van Okacha, Casablanca. Ze worden volledig afgesneden van elk contact met de buitenwereld en hebben geen toegang tot boeken of kranten.

Ook het Hof van Agadir reduceerde in beroep de straffen van twee andere Sahrawi studenten: Ismaili El-Bachir krijgt 18 maanden in plaats van 4 jaar, en Youssef Lbraik 12 maanden in plaats van 3 jaar. El-Bachir en Lbraik werden gearresteerd omwille van hun deelname aan een vreedzame manifestatie op 10 november, waar werd opgeroepen tot meer respect voor de mensenrechten in de Westelijke Sahara.    

Top
NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.