Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     
Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke SaharaRegistreer voor onze nieuwsbrief:Frankrijk blokkeert toezicht op mensenrechten in Veiligheidsraad
Voor het tweede jaar op rij blokkeert Frankrijk alle pogingen van de Veiligheidsraad om de verslechterde mensenrechtensituatie in de Westelijke Sahara aan te pakken.
Printer version    
Een gelekte versie van een resolutie die werd voorbereid door de "Vriendengroep" (Frankrijk, Rusland, Spanje, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) onthult dat Frankrijk, ondanks verwoede pogingen van de andere leden, opnieuw de plannen om de VN toezicht te laten houden en de lijdende bevolking in de Westelijke Sahara te beschermen, dwarsboomt.

Nochtans werden er de voorbije weken verschillende internationale oproepen gelanceerd en werd nogmaals gewezen op de uitgebreid gedocumenteerde mensenrechtenschendingen die Marokko pleegt tegen Saharaanse activisten.

Vandaag, tijdens het debat over de voorgestelde resolutie in de Veiligheidsraad, tonen andere leden zich felle tegenstanders van de Franse positie. Western Sahara Resource Watch begrijpt dat BraziliŽ, Mexico, Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Nigeria en Oeganda voorstander zijn van een VN-gestuurd beschermingsmechanisme voor de mensenrechten in de Westelijke Sahara.    

Top
NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.