Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     
Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke SaharaRegistreer voor onze nieuwsbrief:Marokkaans geweld tegen Sahrawi bevolking in Dakhla
dakhla_510-200.jpg

Sinds de vroege zaterdagochtend houden Marokkaanse jongeren lelijk huis in Dakhla, de tweede grootste stad van de Westelijke Sahara – de zuiderbuur die grotendeels door Marokko werd geannexeerd in 1975. Marokkaanse kolonisten plunderden Saharaanse woningen en winkeltjes. Verschillende wagens werden daarbij in brand gestoken.
Printer version    
Om 9 uur s’ochtends kwamen ongeveer honderd Sahrawi burgers samen op het plein voor de moskee in de Oum Tounsi wijk in Dakhla, waar ze betoogden tegen de apathie van de Marokkaanse politie, die bij het geweld tijdens het ochtendgloren helemaal niet tussenkwam. De betogers raakten in de namiddag slaags met de Marokkaanse kolonisten.

Volgens Radio France International’s reporter ter plaatse, Daniel Brown, kwam de politie ook nu niet tussen: “Ik zag wel enkele agenten, maar niet op het plein zelf. De meesten verschuilden zich op 100 meter afstand; ze observeerden en praatten in hun walkie-talkies”.

Ook Sahrawi stellen dat de politie zich afzijdig hield terwijl Marokkaanse jongeren wild te keer gingen.

Daniel Brown vertelt dat een 300 tot 400 Marokkaanse jongeren zich omstreeks 4 uur in de namiddag verplaatsten naar de buurten waar veel Sahrawi wonen. Dat gebeurde na afloop van een concert dat georganiseerd was door het Dakhla muziek en watersport festival.

“Ze gebruikten stenen en stokken, en vielen mensen in hun huizen aan”, zegt Brown. “De mensen die ik sprak, schatten dat een 100-tal mensen gewond raakten”. Hoewel ze medische hulp nodig hebben, durven mensen uit angst voor verder geweld niet naar het ziekenhuis te gaan.

De onrusten gingen verder tijdens de voorbije nacht. Contacten van de Solidariteitsgroep stellen dat het Marokkaanse leger is tussengekomen. Troepen patrouilleren momenteel door de Sahrawi buurten van de stad.

Een politie-agent die bij Saharanen bekend is omwille van zijn folterpraktijken, de genaamde Essardi, zou hebben deelgenomen  aan de rooftocht in de Algofran buurt.

Ook RFI reporter Daniel Brown zou door Marokkaanse kolonisten zijn aangevallen en daarbij zijn camera verloren zijn.

f8431.jpg

5cfe3.jpg

f2444.jpg

e1445.jpg

5e1d7.jpg    

Top
NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.