Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     








Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008



De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke Sahara



Registreer voor onze nieuwsbrief:







Levenslang voor Saharawi activisten
gdeim_izik_court_510.jpg

De militaire rechtbank in Rabat heeft bijzonder zware gevangenisstraffen opgelegd aan 25 Saharaanse activisten. Allen werden gearresteerd in verband met het Gdeim Izik protest kamp: een vreedzame manifestatie tegen de voortdurende marginalisatie van de Saharawi bevolking in eigen land.
Printer version    
Op 17 februari 2013, na hoorzittingen die meer dan een week in beslag namen, heeft de militaire rechtbank van Rabat 25 Saharaanse burgers veroordeeld tot zeer zware straffen; 9 van de beklaagden kregen levenslang, 14 anderen kregen 20 tot 30 jaar cel. Twee anderen werden veroordeeld tot twee jaar - de tijd die ze in voorarrest hadden doorgebracht.

Sommigen van de veroordeelden zijn bekende mensenrechtenactivisten die actief ijverden voor de onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara.

Enkele dagen voor de rechtszaak had het Europees Parlement opgeroepen tot de vrijlating van alle Saharawi politieke gevangenen. Amnesty International had kort na aanvang het proces als "gebrekkig" omschreven.

Europese observatoren die getuige waren van het proces, merkten op dat er vele onregelmatigheden waren: zo werden de beklaagden langer dan twee jaar gevangen gehouden vooraleer ze gehoord werden, terwijl de wettelijke limiet daarvoor 12 maanden bedraagt. Bovendien werden burgers berecht door een militaire rechtbank. Hun aantijgingen te zijn gefolterd werden niet onderzocht, en de zo bekomen verklaringen werden niet ondertekend maar voorzien van een vingerafdruk. De lijst gaat door.

De meerderheid van de nu veroordeelde activisten werden gearresteerd in de nadagen van het Gdeim Izik protest kamp: in de herfst van 2010 trokken duizenden Sahrawi burgers op spontane wijze de woestijn in, zetten een tentenkamp op net buiten de Saharaanse hoofdstad El Aaiun, en verbleven daar weken in protest van hun sociale en economische uitsluiting onder de Marokkaanse bezetting.

Na enkele weken werd het kamp aangevallen en plat gebrand door het Marokkaanse leger. Daarbij kwamen aan beide kanten mensen om. Honderden Saharanen werden opgepakt, terwijl Marokko de buitenlandse media, observatoren, NGOs en zelfs de VN niet toeliet tot het gebied.




    

Top




NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.