Frontpage          Over de Solidariteitsgroep          Contacteer ons          Steun ons     
Nieuwsarchief 2012/13
Nieuwsarchief 2011
Nieuwsarchief 2010
Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008De Solidariteitsgroep is lid van Western Sahara Resource Watch


Stop EU visserij in de Westelijke SaharaRegistreer voor onze nieuwsbrief:VN gezant bezoekt Westelijke Sahara
ban1ross_510.jpg

Christopher Ross, de Persoonlijke Gezant van de VN Secretaris Generaal voor de Westelijke Sahara, is momenteel op rondreis door Noord Afrika. Hij hoopt de vredesonderhandelingen tussen Marokko en Frente Polisario nieuw leven te kunnen inblazen.
Printer version    
“De situatie in de Sahel regio en omstreken maken een oplossing urgenter dan ooit”, liet Christopher Ross optekenen bij het begin van zijn rondreis. Ross begon zijn diplomatieke toer op 21 maart in Rabat, waar hij verschillende ministers van de Marokkaanse regering gesproken heeft over mogelijke procedures om het vredesproces terug op gang te brengen.

Afgelopen weekend bezocht de VN Gezant het door Marokko bezette deel van de Westelijke Sahara. In de steden El Aaiun en Dakhla stonden ontmoetingen met Saharaanse mensenrechtenorganisaties op het programma.

Volgens lokale bronnen werd een geplande Saharawi optocht door El Aaiun op zaterdag verhinderd door de Marokkaanse politie. Daarbij raakten naar verluidt verschillende mensen gewond, met inbegrip van enkele Saharawi mensenrechtenactivisten die eerder op de dag nog met Ross hadden gesproken.

Christopher Ross zal nu doorreizen naar de Saharawi vluchtelingenkampen in Algerije, om de stand van zaken door te nemen met het Frente Polisario. Hij zal ook overleg plegen met de buurlanden Algerije en Mauritanië.

Ross zal zijn bevindingen voorleggen aan de VN Veiligheidsraad op 22 april.

Christopher Ross, voormalig Ambassadeur voor de Verenigde Staten in Algerije en Syrië, werd in januari 2009 aangesteld tot Persoonlijke Gezant van de VN Secretaris Generaal voor de Westelijke Sahara. Daarvoor adviseerde hij de missie van de Verenigde Staten bij de VN op gebied van het Midden Oosten en Noord Afrika.
    

Top
NL  NL EN FR
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
BOEK: International Law and the Question of Western Sahara

tn_pedro_book_510.jpg

Bij ons weten het eerste collectieve werk over de juridische aspecten van het conflict omtrent de Westelijke Sahara. Beschikbaar in het Engels en Frans. Bestel het hier.